Головна » Події » ПРЕЗЕНТАЦІЯ
16:08
ПРЕЗЕНТАЦІЯ
фото ПРЕЗЕНТАЦІЯ

16 листопада у центральній районній бібліотеці презентував другу книгу своєї трилогії «Під покровом Богородиці» культурно-громадський діяч,  краєзнавець, письменник-публіцист Василь Романюк.
Книга присвячена 575-річчю першої письмової згадки про Богородчани. Вона висвітлює епізоди з історії та сьогодення Богородчанщини. Значну увагу приділено історико-культурній спадщині району. Відображено процеси відродження національної самосвідомості, висвітлено концептуальні засади національного шкільництва, просвіти, мистецтва та пластового виховання молоді за часів польської та австро-угорської влади, періоду ЗУНР. Презентоване видання містить цікаві відомості і про інші сторони соціально-політичного та культурного життя містечка, - зазначила у вступному слові Марія Краховська, директор ЦБС, представивши гостей – священиків УГКЦ Івана Богослова о. Івана Мачкодеру та о. Михайла Момота, поета Михайла Заводовського.
Автор  презентованої книги, що вийшла в івано-франківському видавництві «Симфонія форте», не тільки стисло охарактеризував зміст її розділів, а й «привідкрив» присутнім на презентації бібліотекарям району, читачам, котрих зацікавило це видання, свою творчу «лабораторію», розповів про те, як збирав матеріали до нього. Пан Василь досліджував писемні джерела з архівів, зустрічався зі старожилами Богородчан, від котрих записував оповіді про значимі історичні події та епізоди з історії містечка, свідками яких були вони самі, та перекази, що передавалися з покоління в покоління.
о. Іван Мачкодера та о. Михайло Момот у своїх виступах наголосили, що писати такі книги  –  то для автора особливе покликання, дароване йому Всевишнім.
«Книга не тільки цікава, багата історичним фактажем, документально підтверджена змістом,  а й тим, що написана з любов’ю,  від щирого серця й чистоти помислів автора. Його книги слугуватимуть цінною підмогою для всіх, хто вивчає минувшину рідного краю в рамках історії України…
Книгу «Під покровом Богородиці» автор писав і з морального обов’язку перед пам’яттю свого діда Івана, котрий зафіксував події та факти із життя церкви й містечка на полях сторінок богородчанського Псалтиря», - зазначили священики УГКЦ Івана Богослова. 
Михайло Заводовський зачитав авторський вірш «Богородчани», яким розпочинається презентоване видання. Книга містить більше 100 фотографій, написана чистою українською мовою,  знайомить читача з історією, традиціями нашого краю, розповідає про відомі  родини містечка... Ми повинні шанувати і любити свій край, свою українську мову, свої традиції, звичаї,  - сказав Михайло Заводовський.
Щиру вдячність за  добрий фаховий рівень, за  велику працю  в написанні книги висловили авторові Марія Краховська, директор ЦБС, Ольга Богославець, завідуюча бібліотекою-філією с. Дзвиняч, Євген Галавай, житель селища, активний відвідувач масових заходів, зазначивши, що книга  потрібна читачам – як нашим сучасникам, так і нащадкам, аби знали вони істинну правду, історичні реалії життя Богородчан і богородчанців упродовж кількох століть.

 

Всі зображення до публікації ПРЕЗЕНТАЦІЯ
Категорія: Події | Переглядів: 828 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/7