Головна » Події » ПРЕЗЕНТАЦІЯ ЖУРНАЛУ "ПЕРЕВАЛ"
18:48
ПРЕЗЕНТАЦІЯ ЖУРНАЛУ "ПЕРЕВАЛ"
фото ПРЕЗЕНТАЦІЯ ЖУРНАЛУ

13 грудня в читальному залі центральної районної бібліотеки в рамках святкування з нагоди присвоєння центральній районній бібліотеці імені М.Яцківа відбулася презентація чергового випуску (число 3-4 за 2016 рік) Всеукраїнського літературно-художнього і громадсько-політичного журналу «Перевал».
Відкрила презентацію Марія Сем'янів, провідний бібліотекар відділу обслуговування центральної районної бібліотеки, яка представила гостей, акцентувала увагу на вартісності матеріалу, вміщеного в «Перевалі» і його корисності для бібліотекарів і користувачів.
Журнал презентували Ярослав Ткачівський, головний редактор журналу, відповідальний секретар обласної організації НСПУ, письменник, Євген Баран, голова обласної організації НСПУ, письменник-есеїст, Заслужений працівник культури, член редколегії журналу, Василь Бабій, член ради обласної організації НСПУ, член Національної спілки краєзнавців України, член НСПУ, письменниик-краєзнавець, Людмила Бабій, директор ОУНБ ім. Івана Франка.
Мета журналу – популяризувати якісні україномовні твори авторів Прикарпаття і не тільки; знайомство з новими іменами в поезії, прозі, драматургії. Це добрий шанс людині, яка починає писати, бути опублікованою, а також тут друкується інформація про вихід у світ нових видань, що заслуговують уваги. 
Ярослав Ткачівський розповів присутнім з якими здобутками журнал прийшов до важливих і знакових дат в суспільному та літературному житті країни, а також проаналізував презентоване число журналу.
Відкриває  №3-4 часопису доповідь голови Івано-Франківської обласної ради Олександра Сича «25 років незалежності України: етапи поступу, компроміси, перманентна революція, російсько-українська війна», виголошенa на урочистій восьмій сесії облради 7-го демократичного скликання з нагоди 25-ліття незалежності України. Вміщено також матеріали до чвертьвікового ювілею всеукраїнського літературно-художнього і громадсько-політичного журналу «Перевал», який виходить в Івано-Франківську і є ровесником української незалежності, зокрема привітання «За перевалом - до нових вершин» голови НСПУ Михайла Сидоржевського. 
У цьому номері часопису запропоновано читачам літературознавчі статті та художні твори під рубриками «Рік національного генія Івана Франка», «Світочі», «Спадщина», «Пам’ять невмируща», «Ювілеї», «Слово про слово», «Дебют у «Перевалі». Розмаїттям імен представлено розділи поезії, прози, публіцистики. Окрім прикарпатських літераторів, це поети Станіслав Бондаренко та Віталій Коротич зі столиці, Богдан Чудійович зі Львова, Микола Біденко з Київщини, котрий, на жаль, помер у лютому нинішнього року, літературний критик Ігор Фарина з Тернопілля, прозаїк вінничанка Лариса Колесник, яка віднедавна живе в Івано-Франківську. Вміщено листи незабутнього українського письменника Григорія Білоуса із Черкас, які він адресував своєму молодшому колезі Юрію Роговому у Полтаву. Журнал завершує публікувати «Дванадцять листів Андрея Шептицького до матері» - їх переклав із французької і подав як епістолярну повість, що побачила світ 1982 року у Філадельфії, католицький священик Григор Меріам-Лужницький. Надруковано у перекладі з польської мови поезії Лєшека Шарури.
Цей номер «Перевалу» прикрашають  мистецькі композиції художниці Тетяни Павлик і студентів творчих майстерень викладачів інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Петра Прокопіва, Миколи Якимечка й Оксани Мельничук.
Високу оцінку журналу «Перевал» у в своїх виступах дали Євген Баран, Людмила Бабій, Василь Бабій.
Ярослав Ткачівський подякував за популяризацію видання центральній районній бібліотеці та бібліотекам-філіям району, усім, хто любить і підтримує «Перевал», доносить його слово до читача, а також вручив грамоту редакції всеукраїнського літературно-художнього і громадсько-політичного журналу «Перевал» у рік свого 25-ліття з часу заснування колективу Богородчанської центральної районної бібліотеки ( директор Марія Краховська) за високий професіоналізм, плідну працю з редакцією часопису, постійну популяризацію української книги і творчого набутку прикарпатських письменників, а також за систематичне розповсюдження журналу «Перевал».

 

 

Всі зображення до публікації ПРЕЗЕНТАЦІЯ ЖУРНАЛУ "ПЕРЕВАЛ"
Категорія: Події | Переглядів: 879 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/4