Головна » Події » КУТЯ СВЯТВЕЧОРА БАГАТА І НА РІЗДВО ЩАСЛИВА ХАТА
11:45
КУТЯ СВЯТВЕЧОРА БАГАТА І НА РІЗДВО ЩАСЛИВА ХАТА
фото КУТЯ СВЯТВЕЧОРА БАГАТА І НА РІЗДВО ЩАСЛИВА ХАТА

Свят-вечір – одне з найбільш важливих родинних свят та один з найбільш магічних днів, який припадає на 6 січня, коли кожна сім’я і словом і ділом створює у своїй оселі атмосферу затишку, багатства, щастя, миру.
На святий вечір готують 12 пісних страв. Першою традиційно слід куштувати кутю, а потім уже решту приготовленого, запивати узваром. Кутя – варена пшениця з медом та перетертим маком. Пшениця символізує вічність, а мед   - символ вічного щастя святих на небі.
 Цього дня  постять аж до появи вечірньої Зірки, яка сповіщає, що треба разом з родиною сідати за святковий стіл, молитися, прославляти колядками Предвічного Бога. Колядники – це вісники нового року, нової радості, доброї новини – Різдва Христового.
7 січня особлива духовна радість обіймає кожного з нас, бо цей день – незвичайний. Ми прославляємо одну з найвеличніших подій Священної історії щирим і сповненим радості привітанням: «Христос рождається – славіте Його!»
Свято Різдва Христового знаменує народження Нового Життя і належить до найвеличніших свят.
З метою популяризації літератури про звичаї, традиції, обряди українського народу в читальному залі центральної районної бібліотеки ім. М.Яцківа діє книжково-ілюстративна виставка «Кутя Святвечора багата і на Різдво щаслива хата", видання якої знайомить з календарною обрядовістю зимового циклу.
Книги О. Воропая «Звичаї нашого народу», братів Капранових «Веселих свят», С. Килимника «Український рік у народних звичаях в історичному освітленні», Г. Лозко «Українське народознавство», В. Скуратівського «Святвечір», «Дідух» та інші розповідають про традиції святкування Різдва, Нового року, Василя, Меланки тощо. Також на виставці представлені   старовинні та сучасні колядки, щедрівки, віншування, які допоможуть глибше пізнати українську культуру та народну обрядовість.
Запрошуємо  до перегляду.

Категорія: Події | Переглядів: 986 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/8