Головна » Події » ТВОРЕЦЬ УКРАЇНСЬКОГО БАЙКАРСТВА
15:45
ТВОРЕЦЬ УКРАЇНСЬКОГО БАЙКАРСТВА
фото ТВОРЕЦЬ УКРАЇНСЬКОГО БАЙКАРСТВА

2 лютого в читальному залі центральної районної бібліотеки ім. М.Яцківа проведено поетичну годину «Терни і зірки Євгена Гребінки»(до 205-річчя від дня народження).
Народився Євген Павлович Гребінка 2 лютого 1812 р. у сім'ї дрібного поміщика на Полтавщині. Початок його літературної творчості припадає на роки його навчання в Ніжинській гімназії вищих наук, де були написані перші байки "Будяк", "Коноплиночка", "Пшениця", а також уривки з перекладу поеми "Полтави" Олександра Пушкіна. Після закінчення гімназії та армійської служби Гребінка жив у Петербурзі, був чиновником Міністерства народної освіти, викладачем. Значну роль відіграв у організації українського літературного процесу. Був близько знайомий з Т. Г. Шевченком, брав діяльну участь у його викупі з кріпацтва та у виданні "Кобзаря" (1840р.). Упорядкований і випущений Є. Гребінкою альманах "Ластівка" (1841) став яскравим свідченням існування української літератури. 
Байкарська спадщина Євгена Гребінки (27 творів) є найціннішою частиною його творчого доробку. За словами І. Франка, "як байкопис, Гребінка займає перше місце в нашому письменстві". Письменник творчо продовжив традиції Сковороди, Котляревського, Гулака-Артемовського. 
Ліричні твори автор писав українською і російською мовами. Для них характерна тематична і художня співзвучність з українськими народними піснями ("Човен", "Українська мелодія"). Деякі російськомовні поезії письменника стали популярними піснями ("Очи черные", "Молода еще девица была").
Про життєвий та творчий шлях поета розповіли бібліотекар читального залу Марія Пороговська та письменник Василь Бабій.
В рамках заходу влаштовано книжково-ілюстративну виставку «Творець українського байкарства».

 

Категорія: Події | Переглядів: 675 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/2