Головна » Духовна криниця » ПЕЛЮСТКИ УКРАЇНСЬКОГО РОМАНСУ І ПОЕЗІЇ
19:34
ПЕЛЮСТКИ УКРАЇНСЬКОГО РОМАНСУ І ПОЕЗІЇ
фото ПЕЛЮСТКИ УКРАЇНСЬКОГО РОМАНСУ І ПОЕЗІЇ

Доторкнутися до краси в музиці і в почуттях змогли учасники літературно-музичного вечора «Пелюстки українського романсу і поезії», який відбувся 16 лютого в читальному залі центральної районної бібліотеки ім. М.Яцківа.
«Вічно юний, непідвладний часові, й разом з тим мудрий, як сама вічність, й чарівно-незбагненний, як саме життя – романс, складається з любові, вона – його душа… Саме романс доніс до наших днів щиру любов Євгена Гребінки, палке кохання Івана Франка, тривогу й сум Олександра Олеся. 
Романс – це цілюще джерело, з якого ми черпаємо почуття краси, ніжності, вічності. Це надзвичайно правдивий, довірливий і світлий витвір людського таланту, людської долі», - зазначили ведучі заходу Василь Романів, вчитель  хімії та біології ЗОШ І-ІІ ст. с.Жураки та Марія Сем’янів, провідний бібліотекар відділу обслуговування центральної районної бібліотеки ім. М. Яцківа. 
Про історію виникнення романсу, цікаві оповіді про створення окремих романсів розповіла присутнім Любов Цинюк, бібліограф центральної районної бібліотеки ім. М. Яцківа.
Мабуть, більше за все романс хвилює душу, коли звучить тут і зараз у живому виконанні. Тоді відчувається незримий, але тісний зв’язок виконавця та слухачів. Такі знайомі, але неповторні українські романси «Ніч яка місячна» Михайла Старицького, «Ой ти дівчино з горіха зерня» Івана Франка, «О, соловію»(автор невідомий) прозвучали у виконанні Миколи Гуменяка, заслуженого працівника культури України,  «На тополю високую» Т.Шевченка – Тетяни Бариляк,  «Чари ночі» О.Олеся – Любові Ковалюк, викладачів Богородчанскої дитячої музичної школи.
Зачарувала всіх присутніх  пісня «Під облачком» у чудовому виконанні Христини Вірстюк та Юрія Яціва, викладачів ДМШ.
Поетичні твори  Миколи Луківа, Вадима Крищенка, Ліни Костенко читали Марія Сем’янів, Оксана Краховська, Василь Романів.
Захід  також супроводжувався і  мультимедійною презентацією з демонстрацією відео відомих романсів, підготовленою Мар’яною Краховською, бібліотекарем Інтернет-центру.
Увагу присутніх привернула і виставка-інсталяція «Романсу світлі почуття». 
Напрочуд швидко і непомітно проминув час, відведений для побачення з романсом. Заряджені позитивними емоціями присутні фотографувалися на згадку, обмінювалися враженнями, переглядали книги та щиро дякували колективу бібліотеки за надану можливість проведення чудового відпочинку.

Всі зображення до публікації ПЕЛЮСТКИ УКРАЇНСЬКОГО РОМАНСУ І ПОЕЗІЇ
Категорія: Духовна криниця | Переглядів: 941 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/5