Головна » Духовна криниця » ЛІТЕРАТУРНІ ПОСИДЕНЬКИ
14:40
ЛІТЕРАТУРНІ ПОСИДЕНЬКИ
фото ЛІТЕРАТУРНІ ПОСИДЕНЬКИ

15 березня в читальному залі центральної районної бібліотеки ім. М.Яцківа відбулися літературні  посиденьки з молодими талановитими письменницями Прикарпаття - Адель Станіславською та Віталією Савченко, під час яких презентували свої книги: Адель Станіславська -  збірку поезій «Мереживо душі» та книгу малої прози «Правда і кривда»; Віталія Савченко – збірку казок «Сім’я чарівників». 
Марія Сем’янів, провідний бібліотекар відділу обслуговування, ведуча заходу, представила гостей світлиці  та  коротко розповіла про їх  життя і творчість.  
Ім'я Адель для власного літературного псевдоніму авторка запозичила в героїні роману Ш. Бронте «Джейн Ейр», а прізвище Станіславська утворила від давньої назви свого рідного краю – Івано-Франківщини. Справжнє ім'я письменниці – Олександра Федорів. Народилася вона 12 січня 1976 року в селі Марківці Тисменицького району. В дитинстві мріяла стати філологом, однак здобула освіту бухгалтера. Зараз працює у сфері виробництва і мешкає в Івано-Франківську. 
На сьогодні - авторка двох поетичних збірок  "Во ім'я любові" (2010), "Мереживо душі"( 2012), книги малої прози «Правда і кривда» (2016). Співавторка колективних книг поезій: «Натхнення»(2013),«Воїнам світла"(2015), збірки революційної поезії «Говорить Майдан», які висвітлюють революційні події з жовтня 2013 по квітень 2014, збірки патріотичної поезії, призначеної у подарунок українським воїнам-захисникам «Осінь у камуфляжі» ( 2014,  2015).
Є співорганізатором й активною учасницею літературного осередку «Об’єднані словом». Нагороджена дипломом за 3 місце у Всеукраїнському творчому конкурсі «Креативна Україна» у номінації «Музичний твір» за авторство до слів пісні «Солдатику, чи спиш?».
«Правда і кривда» – перша прозова збірка Аделі Станіславської. Видана вона цього року в київському видавництві «Український пріоритет», її редактором стала письменниця Оксана Тебешевська. Книгу нагороджено відзнакою та дипломом ім. Пантелеймона Куліша. Авторка розповіла, що спочатку хотіла назвати збірку «Шлях», однак пізніше написала оповідання «Правда і кривда», яке стало ключовим і дало назву усій книзі. Своїм улюбленим Адель Станіславська називає оповідання «Софія», яке, звичайно ж, увійшло до її збірки.
А далі було творче спілкування з самою поетесою. Вона  зворушливо читала уривки із книги, трепетно декламувала свої вірші,  адже усі  іі твори з життя і про життя.
Віталія Савченко (дівоче Антоненко) народилася 29 квітня 1970 року у місті Запоріжжя. Зростала та вчилася у с. Марківці Тисменицького району Івано-Франківської області. Віршувати почала в 1995 році, з того часу періодично писала. З самого дитинства любила багато читати, захоплювалася літературою, завжди активно приймала участь у самодіяльності школи та села. З 1988 року живе та працює в м. Івано-Франківську. Закохана у свій край та рідне місто, мову калинову, слово та пісню. У вічному пошуку гармонії у собі та навколишньому світі.
Працювала коректором-випусковим Богородчанської районної газети «Нове життя», оператором комп'ютерного набору в Івано-Франківській міській газеті «Західний кур'єр», у приватній фірмі з проектування й виготовлення меблів, менеджером з продажу.
Пише українською мовою. Має в творчому доробку як вірші для дорослих, так і казки й вірші для дітей.
Є автором: збірки поезій «Все це душа моя» (Івано-Франківськ, Лілея-НВ, 2013),
збірки казок для дітей «Райдуга казок» (Івано-Франківськ, Лілея-НВ, 2014),
збірки казок для дітей «Сім'я чарівників» (Київ, Український пріоритет, 2016)
Співавтор збірників віршів, «Натхнення» (Кременчук, 2013), «Осінь у камуфляжі» (Кременчук, 2014), збірки казок «Жадібні ведмежата» (Харків, Белкар-книга, серія «Промінець», 2014), «Рудик» (Львів, 2015).
Співавтор електронних збірників казок «Подарунки від святого Миколая» (Київ, 2014), «Новорічна казка» (Київ, 2014), «Різдвяна казка» (Київ, 2014).
Твори неодноразово публікувалися в дитячому журналі «Світ дитини» (Львів) та звучали на українському радіо в радіопередачі «Вечірня колисанка» (Київ).
Книжка «Сім’я чарівників» була представлена на форумі видавців у Львові, - зазначила авторка у своєму виступі. Книга вміщує чотири казки. У казковій повісті «Подорож у країну казок» розповідається про хлопчика Дмитрика, який долає чарівника. 
Віталія Савченко дуже цікаво побудувала свій виступ. Презентуючи нову книжечку «Сім’я чарівників», майстерно  зачитала кілька уривків. 
Твори письменниці вчать дітей доброті, порядності, чуйності, розвивають вміння дружити, вибирати й цінувати друзів. Оформлена книжка дуже красиво і має багато кольорових ілюстрацій.
Зустріч проходила в дружній, теплій атмосфері. 
Бібліотека отримала в подарунок  презентовані видання, а всі охочі могли одразу ж придбати книги з автографами.
 

Всі зображення до публікації ЛІТЕРАТУРНІ ПОСИДЕНЬКИ
Категорія: Духовна криниця | Переглядів: 1182 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/5