Головна » Події » ПРОЕКТ "ДІЯЧІ ЦЕРКВИ"
10:31
ПРОЕКТ "ДІЯЧІ ЦЕРКВИ"
фото ПРОЕКТ

ГРИГОРІЙ ХОМИШИН 
25.03.1867 -1945 (?)
Великомученик Блаженний владика станиславівський в 30-х роках XX віку. Священослужитель від Бога, який своє життя присвятив службі Богові і церкві. Українській греко-католицькій церкві. Галичанин за походженням (із Тернопілля) і європеєць за орієнтацією. Мислитель в духовній царині у її християнському виборі.
Це все (а може далеко не все) Григорій Хомишин. Знаю, що за ним стоїть багато більше діянь і вчинків, значень і титулів. Він був більш активний, ніж ми про нього думаємо чи знаємо.
Був  вірний канону  і традиції  церкви  чи  намагався розсунути рамки уявлень про її місію і роль в суспільстві. Здається, в нього було і те і друге.
Григорій Хомишин намагався бути особистістю і вести паству до Бога, скеровувати її на правильну дорогу, якою ходив Ісус Христос.
Він сам писав послання до вірян, творив сакральні тексти. Коли писав чи промовляв, може й помилявся, адже був живою, небайдужою людиною. Є в його діях щось дискусійне, яке не всіма сприймалося.
Мав він і власні таємниці розгадки яких не даються і зараз.
Були в нього пророцтва, які збулися. Не відрікся ні Христової віри, ні греко-католицької церкви в часи важких випробувань червоною сатанинською системою. Умер як мученик за віру. Гідно і відповідно своєму високому чину.
...Залишив значний слід у Богородчанах, де мав резиденцію. Нині тут і музей історії церкви його імені. Встановлено дві меморіальні дошки у його пам'ять. Написано книжки про його життя. Але його історія не завершена. Вона продовжує писатись. Віднаходяться нові сторінки і нові смисли.
                                                                            Василь Бабій, член НСПУ

Категорія: Події | Переглядів: 646 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0