Головна » Події » ОЙ ЗЕЛЕНЕ СВЯТО, ОЙ ЗЕЛЕНЕ ЛІТО
14:14
ОЙ ЗЕЛЕНЕ СВЯТО, ОЙ ЗЕЛЕНЕ ЛІТО
фото ОЙ ЗЕЛЕНЕ СВЯТО, ОЙ ЗЕЛЕНЕ ЛІТО

Ой, земле, радістю умийся – 
Прийшла до нас Зелена Трійця!
Нехай Господь нам душу гріє,
А поле житом зеленіє!
Свято Трійці після Різдва та Великодня – одне з найшанованіших свят в Україні. Його ще називають П'ятдесятницею, адже Трійця відзначається на 50–й день після Великодня. Назва «Зелені свята» дуже стародавня, в її основі лежить культ дерева, культ квітів. Зі святами пов'язані барвисті та поетичні народні обряди і звичаї.
Згідно з християнськими уявленнями Трійця – це три обличчя Бога: Бог-Отець, Бог-Син, Бог-Дух Святий. Християнське троїцьке свято встановлене в пам'ять зішестя Святого Духа на апостолів, після чого вони почали розуміти різні мови і ними говорили, переповідаючи священикам вчення Христа. А на місці зішестя був збудований  перший християнський храм. З того часу Трійця вважається днем народження християнської церкви. Згідно з іншою легендою, саме на Трійцю Бог створив землю та прикрасив її зеленню.
В ці  червневі дні кожне зіллячко напоєне сонцем і теплом, сповнене жагою жити й родити, цвітуть жита і буяють квіти. Природа, сягнувши в червні зеніту й квітування, ніби стверджує, що життя вічне, невмируще. І кожне людське в унісон з природою переймається цією вірою. У ці свята ми вдовольняємо одвічну потребу людської душі – спілкуватися з живою природою. 
Фольк-мандрівку «Ой, земле, радістю умийся – Прийшла до нас Зелена Трійця!» провела Оксана Краховська, бібліотекар-краєзнавець.
В рамках заходу влаштована книжково-ілюстративна виставка «Ой зелене свято, ой зелене літо».

Категорія: Події | Переглядів: 663 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/2