Головна » Події » ПРЕЗЕНТАЦІЯ
19:58
ПРЕЗЕНТАЦІЯ
фото ПРЕЗЕНТАЦІЯ

«Кожний рік – це дар Божий. Кожний рік – це сприятливий час, даний нам Богом, який запрошує нас чинити добро»  - ці слова Великого Митрополита Андрея Шептицького наводять нас на роздуми, що 2017 рік –  рік 525-річчя першої писемної згадки про село Саджаву. 
Саме цій даті  уродженець   села, громадський і науково-просвітницький діяч Івано-Франківщини, Голова обласної організації Товариства винахідників і раціоналізаторів України, представник Державного департаменту у справах інтелектуальної власності, Заслужений раціоналізатор України, автор поетичних збірок та науково-популярних книг Богдан  Середюк уклав і упорядкував книгу-антологію, книгу-вшанування «Благословенна будь, Саджава», презентація якої відбулася 12 серпня в Саджавському Будинку культури в рамках фестивалю «Саджавське намисто». 
Це книга-оповідь про село Саджава, про його людей і їх ужинки на історичній ниві – відрізком у п’ять століть і чверть століття шостого. 
Книга висвітлює соціально-економічні, культурно-мистецькі, релігійно-церковні, освітянські, музичні, літературні та деякі інші сфери розвитку сільської громади. Видання багате ілюстраціями, світлинами, поетичними творами наших односельчан, що допомагає увиразнити, оживити виклад змісту подій і ув’язати їх у часі.
Книга насичена портретними характеристиками етюдного жанру про окремих особистей села, - зазначили ведучі заходу Надія Холевчук та Оксана Савчук, вчителі Саджавської ЗОШ І-ІІІ ст.
А розпочалася презентація  віршем Б.Середюка « Благословенне Богом будь, село», який прочитала поетеса Марія Гоголь та піснею про Саджаву у виконанні гурту «Горлиця».
А далі слово мав Богдан Середюк, який сказав, що мріяв все  життя написати книгу про своє рідне село, подякував редакційній колегії за сприянння в написанні книги. З великою любов’ю і теплотою, цікаво, змістовно та детально розповідав  про неординарні особистості, що сягнули неабияких висот у галузі освіти, медицини, культури та мистецтва, релігійно-церковній, військовій галузі, яких виростила плодоносна саджавська земля. Свою розповідь  п. Богдан супроводжував кольоровими слайдами. 
Також слово мали Іван Степанович Середюк, очевидець і учасник багатьох подій минулого, ветеран і очільник районного Братства ОУН-УПА, Олексій Васильович Попович, автор  книжки «Еліксир духу», оповідь-спомин із якої «А ми вижили…» наводиться повністю в презентованій книзі.
Під час заходу звучали пісні на слова Б. Середюка у виконанні гурту «Горлиця» та Марія Штогрин прочитала вірш Б.Середюка «Цвіт калини».
Приємною несподіванкою та подарунком для учасників  презентації  був виступ гостей із   Маловисківського району Кіровоградської області.
Слова-привітання у цей день звучали від начальника відділу культури, національностей та релігій райдержадміністрації Галини Канюк,  сільського голови Василя Заліського.
Насамкінець заходу Богдан Середюк передав для музею села подарунок – картину із краєвидами  Саджави.
 

Всі зображення до публікації ПРЕЗЕНТАЦІЯ
Категорія: Події | Переглядів: 906 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/3