Головна » Події » СПАСА СВЯТКУЄМО - РАДІСТЬ ВСІМ ДАРУЄМО
13:20
СПАСА СВЯТКУЄМО - РАДІСТЬ ВСІМ ДАРУЄМО
фото СПАСА СВЯТКУЄМО - РАДІСТЬ ВСІМ ДАРУЄМО

От і Спас,
Йде вже літечко від нас…
Та всього залишив Спас
Добрим людям про запас:
Мед, як сонце, золотий,
Дух від яблук запашний,
Мак, волошки, чорнобривці, -
Все на Спаса пригодиться!
Хто працює, той і має,
І про того Спас подбає!
Літо красне, прощавай,
В душах нам тепло лишай!

В читальному залі центральної районної бібліотеки діє книжково-ілюстративна виставка  «Спас проводжай – осінь зустрічай»... 
Спас є заключним святом літнього циклу. У серпні Спас крім 19-го, святкується ще двічі -  14-го та 29-го. Це одне з найбільших хліборобських свят, його ще називали "Святом врожаю". 14 серпня – Перший Спас, іменований у народі Медовим. 19 серпня – Другий Спас, Яблучний. 29 серпня – Третій Спас, Хлібний або Горіховий. Вже саме слово «Спас» викликає в пам’яті ім’я Ісуса Христа і являє собою скорочену форму від слова «Спаситель». Всі три свята присвячені Сину Божому. Але не варто випускати з уваги цікавий факт – у стародавніх слов’ян був бог на ім’я Спас, що відповідає за збір і збереження врожаю. Зібрані дари природи рятували від голоду взимку. 
19 серпня – Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. У церквах згадують про описану в Євангеліє подію: в Ісусі з’єднані два єства – людське і божественне. Якось Ісус разом зі своїми учнями Петром, Іоанном та Яковом вирушив на гору Фавор, щоб помолитися. Під час молитви Христос преобразився: лице Його змінилося і засяяло подібно до сонця, а одяг зробився білим і блискучим як світло або сніг. Мало того, поруч з рятівником нізвідки з’явилися два древніх пророка – Ілля та Мойсей. Потім виникла хмара, всіх осінила, і пролунав божественний голос, який сповістив, що «… це Син Мій Улюблений, що  Його я вподобав. Його слухайтеся!». А так як це диво сталося на горі, в народі свято часто називають Спас на горі. Також широко поширена назва Яблучний Спас. Ще в дохристиянську бутність наші предки відзначали свято збору врожаю, вшановували матінку-природу і перший раз в році ласували яблуками. А після хрещення Русі яблука та інші плоди стали освячувати в церквах – в ім’я Христа. Ніби символічно приносячи дари Богу від благословенної їм природи.
Про віковічні традиції українського народу можна дізнатись зі сторінок видань, представлених на книжковій виставці.Тож запрошуємо до перегляду.

Всі зображення до публікації СПАСА СВЯТКУЄМО - РАДІСТЬ ВСІМ ДАРУЄМО
Категорія: Події | Переглядів: 872 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/2