Головна » Події » МИХАЙЛО ЯЦКІВ. НАЗАВЖДИ МОДЕРНО-ХИМЕРНИЙ
16:12
МИХАЙЛО ЯЦКІВ. НАЗАВЖДИ МОДЕРНО-ХИМЕРНИЙ
фото МИХАЙЛО ЯЦКІВ. НАЗАВЖДИ МОДЕРНО-ХИМЕРНИЙ

6 жовтня в читальному залі центральної районної бібліотеки ім. М.Яцківа відбувся літературний акорд "Михайло Яцків. Назавжди модерно-химерний..." На заході були присутні учні Богородчанської ЗОШ І-ІІІ ст. №1.
З життям і літературною творчістю письменника-земляка, оригінального новеліста і повістяра Михайла Яцківа  присутніх ознайомили бібліотекар-краєзнавець центральної районної бібліотеки ім. М.Яцківа Оксана Краховська та письменник-краєзнавець, член НСПУ Василь Бабій.
«Він, Михайло Яцків, письменник зі своїм оригінальним літературним кодом. Загадка його письма викликає подив і думку про якусь, притаманну лише йому, химерність прози, яка поставала з-під його пера», - зазначив Василь Бабій, а також зачитав уривок із оповідання М.Яцківа «Посол Петришин». 
Народився Михайло Яцків 5 жовтня 1873 р. в с. Лесівка у селянській родині. Перші знання здобував у школі та гімназії. Згодом розпочалися суворі „університети” життя майбутнього письменника: був актором мандрівного провінційного театру, деякий час провів у монастирі, працював у страхово-кредитному товаристві „Дністер”. 
Саме в цей період починається його письменницький шлях: перші оповідання були надруковані в „Літературно-науковому віснику”. Згодом вийшла збірка „В царстві сатани”, повість „Огні горять”, збірка новел „Душі кланяються”. Вплив ідей модернізму привів автора до літературної групи західноукраїнських письменників-модерністів „Молода Муза”. Воював на фронтах Першої світової війни. У повоєнні роки працював у Львівській науковій бібліотеці. 
Помер 9 грудня 1961 року на 89 році життя. Похований на Личаківському цвинтарі. 
Проза Михайла Яцківа сповнена любові до простої людини, тривоги за її гірке життя, протесту проти несправедливості, гноблення. Такі всі його оповідання, новели, нариси.
Твори  Михайла Яцківа упродовж кількох десятиріч ХХ століття були в центрі літературного життя, навколо них спалахувала полеміка, яка вихлюпувалася за межі української преси. Тексти письменника входили до антологій найкращих європейських новел і перекладені російською, польською, чеською, німецькою та французькою мовами і навіть японською. Найбільш повно зібрані його твори в збірці „Муза на чорному коні”. 
Літературознавець із Польщі Агнєшка Матусяк у книжці «Химерний Яцків» зазначила: «Яцків як письменник надзвичайно жадібний до західноєвропейських новинок  – тією ж мірою, що Ольга Кобилянська чи Володимир Винниченко, він зробив свій внесок у «європеїзацію» й модернізацію української прози, не втрачаючи при цьому – що суттєво – яскраво української специфіки своєї творчості».
Присутні мали також можливість ознайомитися з постійно-діючою книжково-ілюстративною виставкою «Михайло Яцків – відомий і невідомий».
Творча спадщина М.Яцківа  - це цінний духовний скарб, який має непроминуще значення.
 

Всі зображення до публікації МИХАЙЛО ЯЦКІВ. НАЗАВЖДИ МОДЕРНО-ХИМЕРНИЙ
Категорія: Події | Переглядів: 811 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/4