Головна » Події » ЗУНР - ПРОСВІТНИЦЯ ДЕРЖАВИ УКРАЇНА
16:24
ЗУНР - ПРОСВІТНИЦЯ ДЕРЖАВИ УКРАЇНА
фото ЗУНР - ПРОСВІТНИЦЯ ДЕРЖАВИ УКРАЇНА

О, незабутній листопаде!
Пройдуть літа, пройдуть віки.
А ти стоятимеш над нами,
Як тінь Господньої руки.
Р. Купчинський «Листопад»
1 листопада ми відзначаємо 99-річницю створення Західно-Української Народної Республіки на теренах Галичини. Листопадовий Зрив 1918 року заклав основи нашої державності, коли українські політики і військовики створили свій уряд, армію, закони і Малу Конституцію. Вони у великій Злуці поєднали всі українські землі і постали перед світом єдиним нерозділеним народом, нацією, яка на зламі двох епох голосно заявила про свою державність.
Після проголошення незалежності України в історіографії ЗУНР почався новий етап. Поштовхом до широких досліджень стало розгортання в Україні процесів демократичного й національного відродження.
З цієї нагоди з учнями 1 курсу Богородчанського професійного будівельного ліцею центральною районною бібліотекою ім. М.Яцківа cпільно з викладачем історії Марією Рогів проведено історико-літературну годину «День Великого Чину».
Про славне героїчне минуле учасників Листопадового Чину, справжній вияв української нації до самостійності розповіли присутнім ведучі заходу, бібліотекарі центральної районної бібліотеки ім. М.Яцківа Марія Сем'янів і Марія Пороговська.
1 листопада 1918 року на стародавній ратуші Львова вперше замайорів Національний жовто-блакитний стяг. 21 листопада останні українські підрозділи покинули місто. Між цими двома датами проліг короткий відрізок часу – короткий, але насичений змістом і подіями Великого Зриву народу за свою свободу, - зазначили  ведучі заходу.
Історичний екскурс у минуле зробила викладач історії, методист ліцею Марія Рогів, яка підкреслила, що ЗУНР проіснувала недовго, але день 1-го листопада назавжди став символом невмирущої ідеї українців до свободи і незалежності.
З великим зацікавленням учні прослухали  літературну композицію «Галичино, розп’ята земле розп’ятих людей» за творами Мирослава Ірчана, яку майстерно виконала лауреат Всеукраїнського конкурсу читців Галина Магас.
 
 

Всі зображення до публікації ЗУНР - ПРОСВІТНИЦЯ ДЕРЖАВИ УКРАЇНА
Категорія: Події | Переглядів: 683 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/4