Головна » Події » ГЕРОЇЧНА СТОРІНКА УКРАЇНСЬКОЇ ІСТОРІЇ
14:59
ГЕРОЇЧНА СТОРІНКА УКРАЇНСЬКОЇ ІСТОРІЇ
фото ГЕРОЇЧНА СТОРІНКА УКРАЇНСЬКОЇ ІСТОРІЇ

1 листопада 1918 року українське січове стрілецтво оволоділо Львовом, а на місці поваленої Австро-Угорщини було проголошено ЗУНР зі столицею у Станіславові. На спогад про знаменну подію в читальному залі центральної районної бібліотеки ім. М. Яцківа пройшла хвилина історії «Вікопомний чин українського народу», прем'єра книжки В.Бабія "Непотоплена Атлантида. 99" та проекту "Силуети ЗУНР в листівках".
Західно-Українська Народна Республіка (ЗУНР) - держава, створена в листопаді 1918 року на частині українських земель, що входили до Австро-Угорської імперії. Після її розпаду в жовтні 1918 року на кілька незалежних держав, патріотичні сили Західної України вдалися до ряду заходів зі створення власної держави. У ніч із 31 жовтня на 1 листопада 1918 року стрілецькі частини, які очолював сотник Дмитро Вітовський, зайняли всі найважливіші урядові установи в місті. Таким чином, було створено Західно-Українську Народну Республіку, до складу якої увійшли українські етнічні землі - Галичина, Буковина та Закарпаття. Важливим здобутком діяльності ЗУНР було урочисте проголошення 22 січня 1919 року в Києві Акту про Злуку ЗУНР і УНР (Наддніпрянська Україна) в єдину соборну Українську Народну Республіку.
Стара латинська мудрість називає історію вчителькою життя. Тому кожне покоління звертається до минулого, говорить з минулим, щоб почерпнути звідти досвіду для сучасного й майбутнього, почерпнути знання з історії  й зробити висновки для майбутніх поколінь, - зазначила у вступному слові провідний бібліотекар відділу обслуговування центральної районної бібліотеки ім. М.Яцківа Марія Сем'янів, представивши вчителя історії, письменника-краєзнавця, члена НСПУ, голову районного осередку товариства «Просвіта» Василя Бабія.
Василь Бабій зробив короткий екскурс у минуле, підкресливши, що ЗУНР увійшла в історію як героїчна сторінка у боротьбі українського народу за незалежність, вільний демократичний розвиток.
Західно-Українська Народна Республіка на чолі з президентом Євгеном Петрушевичом проіснувала тільки 257 днів. Реальне існування протягом восьми з половиною місяців національної галицької державності поставило на практичний грунт в українському русі гасло Соборної Української держави. Досвід ЗУНР підтвердив, що здобути і відстояти незалежну національну державу можливо тільки завдяки напрузі сил усіх соціальних верств і політичних сил нації.
Кращі сини й доньки, а це поети, прозаїки, музиканти, вчений люд сповна віддають свої сили, здоров’я, життя у боях за рідну державу, - зазначив Василь Бабій і представив увазі присутніх нову книжку «Непотоплена Атлантида. 99», яку присвятив 99-річниці ЗУНР. Видання вміщує короткі новели про відомих письменників, громадських діячів, які причетні до створення ЗУНР. Серед них: Лев Бачинський, Андрій Чайковський, Теодор Мартинець,  Мирослав Ірчан, Олесь Бабій, Михайло Євшан (Федюшко). Книжка містить також оповідання про Олеся Бабія, автора врочистого гімну «Зродились ми нелегкої години».
ЗУНР – це своєрідна непотоплена Атлантида, яка час від часу зринає у нашій пам’яті і жодні води світових подій, бурхливих хвиль воєн не зможуть її потопити. Нам потрібна історія, її треба знати, фіксувати, пам'ятати, -   насамкінець сказав Василь Бабій.
В рамках заходу було влаштовано книжково-ілюстративну виставку «Славні сторінки історії ЗУНРу».

Всі зображення до публікації ГЕРОЇЧНА СТОРІНКА УКРАЇНСЬКОЇ ІСТОРІЇ
Категорія: Події | Переглядів: 727 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/4