Головна » Духовна криниця » У БІБЛІОТЕКУ НА АНДРІЇВСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ
15:12
У БІБЛІОТЕКУ НА АНДРІЇВСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ
фото У БІБЛІОТЕКУ НА АНДРІЇВСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ

13 грудня ми святкуємо Андрія Первозванного - одного із дванадцяти апостолів, учнів Ісуса Христа. Цей день є одним із найцікавіших і найтаємничіших. Цього дня відбуваються заклинання й угадування майбутнього. У вечір та ніч проти тринадцятого грудня, за українським звичаєм, молодь збиралася в одній хаті на вечорниці, де влаштовувала ворожіння, забави, і співи.
12 грудня читальний зал центральної районної бібліотеки ім. М. Яцківа перетворився на справжню українську світлицю. Тут відбувся вечір-зустріч "Від зірниці до зірниці хай лунають вечорниці", де ґазди та ґаздині, дівчата та парубки завітали  на андріївські вечорниці, щоб ненадовго повернутися в минуле, в молодість своїх батьків, дідів і прадідів, відчути красу та поезію стародавніх українських звичаїв. Люб’язно запрошувала їх до господи не справжня  ґаздиня, а  бібліотекар Любов Цинюк. 
Розпочався захід розповіддю ведучих (бібліотекарі Марія Пороговська, Світлана Труніна) про походження свята, про його звичаї і традиції. Далі відбувалося розважальне  театралізоване дійство, яке підготували актори аматори народного театру районного Палацу культури (керівник Галина Магас). Учасники дійства створили справжню атмосферу свята, передали присутнім частинку духовного скарбу українського народу. Тут звучали українські пісні, народні звичаї та обряди, конкурси, жарти, танці та  ворожіння дівчат. Було приємне спілкування, багато сміху і гарний настрій. 
Головними героями цього дійства, звісно, були Андрій з Катериною. Вони стали ними завдяки бібліотекарям  Мар’яні та Оксані Краховським. 
Музичний супровід був від Володимира Канюка.
Несподіванкою для всіх стала поява циганки (Лесі Дем’янів, методиста районного Палацу культури), яка також внесла свіжий струмінь веселощів.
Усі із задоволенням брали участь у іграх, ворожіннях, співали обрядових пісень, колядували та кусали калиту.
Тож гарний настрій та знайомство з традиціями і обрядами українського народу надовго залишаться у пам’яті учасників заходу.

Всі зображення до публікації У БІБЛІОТЕКУ НА АНДРІЇВСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ
Категорія: Духовна криниця | Переглядів: 1066 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/6