Головна » Події » ПАМ'ЯТЬ СЕРЦЯ І ВІЧНИЙ СМУТОК
19:10
ПАМ'ЯТЬ СЕРЦЯ І ВІЧНИЙ СМУТОК
фото ПАМ'ЯТЬ СЕРЦЯ І ВІЧНИЙ СМУТОК

Ще юнаки, ще майже діти,
А навкруги і смерть, і кров.
“На порох стерти, перебити!” –
Іде на Київ Муравйов.
Полків його не зупинити,
Та рано тішаться кати:
Коли стають до зброї діти,
Народ цей – не перемогти!
                           Микола Луків
Так уже склалося, що день 29 січня в історії України нерозривно пов’язаний зі словом Крути – саме там у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу.
Бій під Крутами – це героїчна й водночас трагічна сторінка нашої історії. Тоді загинув цілий студентський  курінь, триста юнаків – цвіт української нації. Крути –  це Голгофа  українського студентства, української молоді,  це наша незагойна рана. 
29 січня в читальному залі центральної районної бібліотеки ім. М.Яцківа пройшла історична інформина «Через Крути до майбутнього». 
Крути – невелика залізнична станція між Бахмачем і Ніжином. Після революційних подій у Росії в 1918 році в Україні почалася громадянська війна. На Київ почали наступ більшовицькі війська. Проти більшовицької армії, яка включала понад шість тисяч матросів і червоногвардійців, виступила сотня військової школи імені Б. Хмельницького та сотня Помічного студентського куреня. У полон було захоплено 27 гімназистів і студентів, власне, ще зовсім дітей, а потім безжально розстріляно. Та ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога.
Незважаючи на великі жертви молоді, втримати Київ не вдалося: він був захоплений червоними військами. І хоча з воєнного погляду бій під Крутами нічого особливого не представляв, але трагічна загибель студентського куреня, їхній подвиг навічно увійшли до літопису боротьби за незалежність Вітчизни, як одне із свідчень незламності духу українського народу, його вічним прагненням до волі і справедливості. Загиблих хлопців було поховано в Києві на Аскольдовій могилі з дотриманням всіх урочистостей. 
Ця подія залишила свій відбиток не лише в історії і в пам’яті народу, а й в літературі. 
У читальному залі діє книжково-ілюстративна виставка «Герої Крут – то слава українська», на якій представлені книжкові видання, які розкривають історичний перебіг бою, значення Крутів в українській історії, подають спогади нечисленних учасників бою, яким вдалося вижити, а також художні твори про бій під Крутами. 


 

Всі зображення до публікації ПАМ'ЯТЬ СЕРЦЯ І ВІЧНИЙ СМУТОК
Категорія: Події | Переглядів: 665 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/2