Головна » Події » ФІЛОСОФІЯ ПОЕЗІЇ ВЛАСТИ ВЛАСЕНКО
19:53
ФІЛОСОФІЯ ПОЕЗІЇ ВЛАСТИ ВЛАСЕНКО
фото ФІЛОСОФІЯ ПОЕЗІЇ ВЛАСТИ ВЛАСЕНКО

Познайомитися з творчістю Власти Власенко, посмакувати і покрутитися в колі  її поезії, зануритися у світ візії, слова і музики змогли учасники презентації-зустрічі, яка відбулася 30 січня у культурно-мистецькому центрі «Скарбниця» районного Палацу культури.
Руслана Битківська, модератор заходу представила авторку  поетичної збірки «Зґарди» - Власту Власенко (справжнє ім’я Богдана Лундяк-Ковалюк), лауреата літературної премії ім Бориса Нечерди ( м.Київ) та премії Ордену карпатських лицарів (Закарпаття). 
Поезії Власти Власенко надруковані в «Слові Просвіти», «Перевалі», «Галичині», альманахах «Купальська злива», «Жниво на стерні» та ін. 
Філолог з дипломом Львівського національного університету ім. І.Франка.
Народжена в с. Молодків Надвірнянського району, проживає в м. Надвірна.
Поетеса розповіла історію появи своєї  поетичної збірки.  Книжка  побачила світ завдяки акції "Від слова до слова", яку започаткував Богдан Томенчук, сенс якої полягає в тому, що гроші на випуск книжки одного автора надходять від реалізації книжки другого.
Передмову до книги серед інших подав літературний критик, голова обласної  організації Національної спілки письменників України Євген Баран. 
Крижики", "Переліжки", "Чепраги" - деталі жіночих прикрас і розділи книги "Зґарди". Вони вказують на тематику поезій, представлених у цих трьох розділах : філософія, любов, містика. А назва самої книжки означає стародавню гуцульську прикрасу. Зґарди складаються з рівнораменних язичницьких хрестів (то є власне зґарди), переліжок (спіральки між хрестами) і чепраг (з’єднувальні круглі диски із солярними знаками). Архітектоніку книжки, яка побачила світ у видавництві «Дискурсус», створено якраз за принципом будови цієї прикраси. 
"Поезія Власти Власенко вражає і вабить різножанровістю, чутливістю до вібрацій часу і порухів людської душі, глибокою філософічністю, багатою образністю і метафоричністю, щемливим ліризмом".
Світ її поезії унікальний,- це цілковито інша реальність, це занурення у природу до первозданної її краси і суті. Слово містичне і  привабливе. Поезія  захоплює і не відпускає,  веде за собою, спонукає заглянути у власну душу глибоко-глибоко, щоб пізнати себе у цьому світі, відшукати справжнє у шаленому леті часу.
Авторка читала, а на екрані поставали образи, втілені Русланом Трачем, продиктовані автентичною поезією. У слові Власти Власенко багато музики: тут пориви вітру, шелест трав, мелодії незвичайних інструментів (зокрема, трембіти, дримби). Тиша і експресія. Ніжність і шаленство. Земне і космічне. Це - Поезія. Поезія, яка стає зґардами на грудях тих, хто зуміє почути, прочитати  і відчути...
Власта Власенко плідно співпрацює із фотомитцем Русланом Трачем, який створює до її віршів прекрасні світлини. Тож поетеса познайомила з ексклюзивним (в одному  примірнику) виданням «Инча».
Відбулось надзвичайно приємне, корисне, цікаве спілкування. Затамувавши подих, під звуки чудової музики присутні слухали у виконанні Власти Власенко легкі й свіжі поезії, написані гарною, запашною мовою як в традиційній манері, так і в модерному стилі. Цікаво було послухати прочитання поезії Власти Власенко в тандемі з Русланою Битківською.
Авторка подарувала присутнім гарний настрій, справжнє естетичне задоволення від спілкування, поезій, краси слова.

Всі зображення до публікації ФІЛОСОФІЯ ПОЕЗІЇ ВЛАСТИ ВЛАСЕНКО
Категорія: Події | Переглядів: 847 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/5