Головна » Духовна криниця » БОРИС КРАМЕР - НОВЕ ІМ'Я В ДЕТЕКТИВНІЙ ПРОЗІ
16:40
БОРИС КРАМЕР - НОВЕ ІМ'Я В ДЕТЕКТИВНІЙ ПРОЗІ
фото БОРИС КРАМЕР - НОВЕ ІМ'Я В ДЕТЕКТИВНІЙ ПРОЗІ

18 квітня у читальному залі центральної районної бібліотеки ім. М.Яцківа відбулася презентація нового роману Бориса Крамера «Справа №... «Про страчений одяг». За псевдонімом Борис Крамер стоїть відомий на Прикарпатті письменник, журналіст та політичний діяч, член Національної спілки письменників України, член Національної спілки журналістів України  Василь Добрянський.
Найуважніші читачі вже, мабуть, помітили, що «Крамер» - це анаграма прізвища «Ремарк», - зазначила Марія Сем’янів, провідний бібліотекар відділу обслуговування, ведуча заходу, представила присутнім гостя світлиці, коротко розповіла про життєвий і творчий шлях письменника.
Василь Добрянський народився 28 жовтня 1954 р у с. Великі Трояни, що на Кіровоградщині. Закінчив місцеву середню школу, професійно-технічне училище, факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. Працював у газетах Кіровоградщини та Івано-Франківщини, зокрема редактором Богородчанської районної газети „Слово народу". Фундатор і редактор газети «Медик Прикарпаття».
У 2002-2010 рр. працював на посаді головного редактора газети „Західний кур'єр" Івано-Франківської міської ради. Ініціатор і один із засновників Всеукраїнського літературно-художнього та громадсько-політичного журналу «Перевал», який виходить з 1991 року. Один із засновників видавництва «Просвіта», перевидав і доповнив останнім розділом «Історію України для дітей» А. Лотоцького. Впродовж 2003-2009 рр. очолював Івано-Франківську обласну організацію Національної спілки письменників України.
Має п’ять книжок оповідань, новел, повістей, есе, зокрема «Пізній мед»: Оповідання (1986), «Глибока криниця»: Оповідання. Повісті (1991),  «На зриві тисячоліть»: Статті, есеї, (2000), «Велика Сикавицька війна»: Тексти епохи змін  (2004),«Ілюзії»: Есеї(2005). Нагороджений журналістською премією „Золоте перо". Лауреат обласної літературної премії імені В. Стефаника,  міської премії імені І. Франка та обласної журналістської премії імені Богдана Бойка.
Чому жанр детективу? Чому псевдо? Як з’явилась ідея твору? Що стало поштовхом для написання роману? – ці питання насамперед цікавили присутніх.
Тож автор привідкрив завісу письменницької кухні, розповів, що, насамперед, детектив – цікава історія, в якій можна порушувати будь-які проблеми, це фактично зріз суспільства, але поданий через захопливий сюжет. Крім того, попри популярність у світі, в Україні цей жанр представлено небагатьма авторами. «В Україні ця ніша не заповнена, маємо не більше 15 авторів детективної прози, нині спостерігається великий запит видавництв на цю літературу, - зазначив письменник. 
Чому псевдо? Детективна історія – історія правопорушень, убивств… Відповідно і потребує чогось жорсткого. А тут – Василь Добрянський…. Це прізвище м’яке, воно не підходить для цього літературного жанру. Борис Крамер – аж три букви “р”. 
А ще цікава історія заголовка. Він був першим, саме він породив ідею твору. А його автор почерпнув в одній із газет. У статті під такою назвою йшлося про жорстку конкуренцію у сфері модельного бізнесу… 
«Справа №...» матиме продовження, адже вже чекають свого виходу чотири романи, в яких ті самі персонажі-слідчі розплутуватимуть вже інші, не менш заплутані справи. Крім того, найближчим часом вийде в світ ще одна детективна історія з іншими дійовими особами, сюжет якої, автор коротко переповів. Також Василь Добрянський поділився з присутніми своїми роздумами про літературу, бібліотеки,  творчі плани та відповів на запитання.
Уривок із роману майстерно зачитала Галина Магас.
Хорошого настрою додавали присутнім пісні у виконанні Тетяни Суш-Вагіль.
Насамкінець Ростислав Заремба, селищний голова, Марія Краховська, директор ЦБС, Оксана Павлик, журналіст часопису «Слово народу» щиро подякували Василю Добрянському за цікавий захід, побажали міцного здоров’я, добра, добрих меценатів, творчого натхнення, здійснення всіх творчих планів та задумів.
В рамках заходу було влаштовано книжково-ілюстративну виставку творчості Василя Добрянського «Радість добротворення».
Після заходу учасники отримали в подарунок книги з автографом.

 

Всі зображення до публікації БОРИС КРАМЕР - НОВЕ ІМ'Я В ДЕТЕКТИВНІЙ ПРОЗІ
Категорія: Духовна криниця | Переглядів: 932 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/10