Головна » Події » ПРОЕКТ ІСТОРИЧНА ПАМ'ЯТЬ"
12:04
ПРОЕКТ ІСТОРИЧНА ПАМ'ЯТЬ"
фото ПРОЕКТ ІСТОРИЧНА ПАМ'ЯТЬ

Ярослав Осмомисл
Князю Осмомисле! Сидиш високо ти на золотокованім престолі. Підпер гори угорські списами.
Невпевнений у точності наведених тут слів, але ручаюся що вони добре характеризують роль і місця галицького князя Ярослава Осмомисла: взяті із поеми «Слово о полку Ігоревім».
Автора не знаємо, але те, що Ярослав Осмомисл тесть Ігоря Святославовича, князя Новгород-Сіверського, який і здійснив той авантюрний похід у половецький степ. І ще однією із героїнь «Слова» є донька нашого князя Єфросинія Ярослава із відомого в літературі «Плачем Ярославни» якого не оминула і Шевченкова муза.
Ярослав Осмомисл - це галицький Перікл, що п'ятнадцять років обирався стратегом Афін. їм до пари і київський верховода Ярослав Мудрий.
Ярослав Осмомисл, інакше Володимирович, збагатив Галицьке князівство значною культурною спадщиною.
При ньому відкрилися в Галичі школи, а отже розуміння значення освіти були в князя на відповідній висоті.
Будувалися церкви і через них знаменитий Успенський Собор, будівництво якого завершилося в 1157 році.
Ярослав Осмомисл (вісім мислей, своєрідний цезаризм в одній особі) був і добрим воїном. Багато походів і битв на його рахунку. Добрі сусіди - поляки і угри - не давали спокою, як і дружні» правителі сусідніх руських князівств. їм треба була нагадувати про силу і владу княжого меча в його руках.
І особисте життя князя не протікало в спокійному руслі. Невдалий шлюб із княгинею Ольгою і з суздальських князівств. Особиста драма варта пера Шекспіра, його позашлюбний зв'язок із Настею Чагровою, який звершився для нею трагедією (свавільно спалена боярами, які постійно кували коромолу супроти князів).
Але попри все, Ярослав Осмомисл вибраний державний діяч, що мудро творив Галицьке князівство, залишивши нащадкам славу і міць, надавши його історії осмислення позитивного і фундаментального на довгі часи, відкидаючи тінь величі до наших днів.
                                                                               Василь Бабій, член НСПУ
 

Категорія: Події | Переглядів: 523 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0