Головна » Події » ПРОЕКТ ІСТОРИЧНА ПАМ'ЯТЬ"
12:15
ПРОЕКТ ІСТОРИЧНА ПАМ'ЯТЬ"
фото ПРОЕКТ ІСТОРИЧНА ПАМ'ЯТЬ

Князь РОМАН
Роман Мстиславович. Великий князь всієї Русі. Князь -об'єднувач. Князь-воїн. Чоловік Анни, візантійської принцеси. Батько короля Данила.
Спочатку він князь Володимиро-Волинський. Та в силу політичних розкладів які склалися в сусідньому галицькому князівстві стає князем у Галичі над Дністром.
Але думка його і заміри йдуть далі ніж в попередніх князів. І в 1199 році князь Роман об'єднує Галич і Володимир-Волинський в одну Галицько-Волинську державу, яка проіснує найдовше за всі інші руські князівства: до 1349 року.
Сама дата 1199 року стане знаковою, символічною і вирішальною для історії України. Ці два числа 1 і 9 і надалі відіграватимуть велику роль у державотворенні України-Руси.
В 1919 році відбувся Акт Злуки УНП і ЗУНР в одну державу. Нехай і багато в чому і символічно, декларативно.
Але 1991 рік стане вирішальним у створенні Незалежної України. Не забудьмо згадати 1199 рік і князя Романа.
Далі князь Роман стане ще й київським князем, тобто князем всієї Русі. І це буде останнє обєднання України в одну державу, нехай і хитку, перед монголо-татарською навалою.
На жаль, дуже рано князь Роман (якому Папа пропонував королівську корону, але князь відмовився) загине. В 1205 році ця трагедія останеться в лісі неподалік польського Замостя, де його уб'ють.
Його справу продовжують дружина княгиня Анна і його сини Данило та Василько.

                                                                                 Василь Бабій, член НСПУ

Категорія: Події | Переглядів: 541 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0