Головна » Духовна криниця » ЗУСТРІЧ З КАТЕРИНОЮ БАНДРОЮ
19:44
ЗУСТРІЧ З КАТЕРИНОЮ БАНДРОЮ
фото ЗУСТРІЧ З КАТЕРИНОЮ БАНДРОЮ

4 липня  в читальному залі центральної районної бібліотеки відбулася зустріч з Катериною Бандрою,  авторкою книжок «Карби болю» та «Скрижалі пам’яті».
Бандра Катерина Матвіївна народилася 30 травня 1934 року в селі бойківському Витвиця (тодішнього Болехівського району), зараз Долинського району Івано-Франківської області. Зі шкільних років захоплювалася співом, театром, брала активну участь у гуртках художньої самодіяльності.
Після закінчення десятирічки 5 років працювала в сільській бібліотеці. Ії вірші співались як народні пісні, а п'єса «Справжнє кохання» була в репертуарі драматичного гуртка.
Дівчині не судилося здобути вишу освіту. Працювала в колгоспі, займалася домашнім господарством. Разом з чоловіком Михайлом виховала 6 дітей, тепер має 15 онуків та 10 правнуків.
Переломним етапом в житті Катерини Бандри став 2014 рік. Революція Гідності надихнула 80-річну жінку на творчість. У 2017 році вийшла друком її своєрідна  книжка-журнал одного автора «Карби болю», куди ввійшли різножанрові твори: поезія, гумор, оповідання, вірші для дітей, п'єса.
Активна життєва громадянська позиція Катерини Матвіївни може бути прикладом для наслідування. п. Катерина бере участь в заходах патріотичного характеру, виступає перед учнями шкіл, односельчанами.
 «Скрижалі пам'яті» - книга спогадів про побачене і почуте, роздуми про трагічне минуле рідного села й України в цілому.
Вірші Катерини Бандри – це правда душі, це те, що вчить нас любити, цінувати, берегти, - зазначила Марія Сем’янів, провідний бібліотекар відділу обслуговування центральної районної бібліотеки ім. М.Яцків, познайомивши присутніх з гостею бібліотеки.
Катерина Бандра  розповіла як почала писати вірші, про враження важкого воєнного дитинства, поділилася спогадами про трагічне минуле нашого краю, а також  зачитала кілька віршів із книжки «Карби болю».
«За перо не бралась, бо вважала що нема про що писати. А коли почався Майдан, моя душа була переповнена болем і стражданням. Після трагічної загибелі Сергія Нігояна зявився перший вірш, а потім – інші. Моя поетична збірочка була присвячена майданівцям», - згадала  Катерина Бандра. Дякує Богові, що в 84 роки має добру пам'ять і може своє художнє слово залишити для нащадків.
Марія Бандра, дочка авторки зупинилася на розділах книжки, стилі та манері написання, зазначивши, що перший вірш мами був написаний саме в Богородчанах.
Богданна Стасів, жителька містечка поділилася своїми враженнями від прочитаних книжок. 
Пісні гості дарувала Марія Крицька, завідувачка бібліотекою-філією с. Маркова. 
 

Всі зображення до публікації ЗУСТРІЧ З КАТЕРИНОЮ БАНДРОЮ
Категорія: Духовна криниця | Переглядів: 768 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/5