Головна » Події » ПРЕЗЕНТАЦІЯ ЧАСОПИСУ "БОГОРОДЧАНСЬКИЙ ЦІП"
15:09
ПРЕЗЕНТАЦІЯ ЧАСОПИСУ "БОГОРОДЧАНСЬКИЙ ЦІП"
фото ПРЕЗЕНТАЦІЯ ЧАСОПИСУ

Історія - це найцінніша книга людини, з якої можна черпати мудрість, необхідну для побудови гідного майбутнього. Минуле живе поряд з нами, і воно безцінне. Наше минуле є своєрідним досвідом, який ми переймаємо у своїх предків.
«Хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього, хто не відає про славу своїх предків, той сам не вартий пошани», – цей безсмертний вислів Максима Рильського відомий, напевно, кожному  свідомому українцеві.
23 вересня в культурно-мистецькому центрі «Скарбниця» відбулася презентація перевидання 4 випусків часопису «Богородчанський Ціп». А ініціатором цього перевидання є людина, для якої історія нашого краю є невід’ємною частиною життя. Це культурно-громадський діяч, краєзнавець, педагог, письменник-публіцист, член НСЖУ  Василь Романюк. Саме  п. Василь знайшов в установах Національного архівного фонду України  4 випуски часопису «Богородчанський Ціп", а передрук здійснено за сприяння селищного голови Ростислава Заремби, -  зазначила Марія Сем’янів, провідний бібліотекар відділу обслуговування центральної районної бібліотеки ім. М.Яцківа. 
Василь Романюк  оглядово ознайомив присутніх з  випусками часопису, який виходив у 1929-1930 роках минулого століття. Видавав і редагував цей двотижневий повітовий вісник громадсько-політичний діяч, доктор права, адвокат Осип Когут. Він був головою районної організації Української соціалістичної радикальної партії (УСРП). Видання О. Когута висвітлювало як соціально-побутові, так і політичні події із життя містечка та навколишніх сіл. Газета істотно впливала на духовно-релігійні тенденції в краї, радикалізацію його суспільно-політичного життя.
«Богородчанський Ціп» проводив досить самостійну лінію редакційної політики УСРП. Двотижневик стояв на ідеологічних позиціях цієї партії і був в опозиції до урядових кіл. На його сторінках з'явилося чимало матеріалів із критикою тодішньої влади: «Пощо подаємо газету і для кого?», «Правна порада», «Як б'ється серце повіту?», «Наука права в Польщі», «Наша газета на тортурах», «З нашого життя», «Чи довго нам ще бідувати?», «Чому ми в поляків «русини» - а не українці?», «Патріотична діяльність», «З попівської ниви», «Про всі ваші кривди зголошуйте до Повітової Селянської Спілки в Богородчанах», «Процес кооперативи «Селянська Спілка» з філією «Просвіти», «Листи до Ціпа» та ін.
Часопис, який редагував О. Когут, закликав до перебудови суспільного життя. Газета заторкувала широкий спектр суспільних проблем, критикувала негаразди в державному управлінні містечка, звертала увагу на такі негативні прояви, як спекуляція, хабарництво, службові зловживання. На той час це був чи не єдиний прецедент гострої критики владних інститутів, бо загалом позиція більшості українських газет була достатньо лояльною до влади.
Тож як би не складалися політичні умови в Галичині, потрібно зважати на те, що польські культура, духовність, у тому числі й церковне життя, були невід'ємною частиною культурно-релігійних процесів у західноукраїнському регіоні, - зазначив Василь Романюк.  
Про унікальність краєзнавчої розвідки у своїх виступах говорили  селищний голова Ростислав Заремба, депутат обласної ради  Святослав Никорович, мешканка Богородчан Ольга Чоп’як-Корній, а також подякували Василю Романюку за це  фундаментальне дослідження. Видання потрібне читачам – як нашим сучасникам, так і нащадкам, аби знали вони істинну правду, історичні реалії життя Богородчан і богородчанців упродовж минулого століття. 
Пісні дарували присутнім Надія Cапіжак та Христина Петрів, вірш М.Заводовського «Богородчани» читала Христина Цюпа.
В рамках заходу організовано книжково-ілюстративну виставку «О, древнє місто Богородиці».

Всі зображення до публікації ПРЕЗЕНТАЦІЯ ЧАСОПИСУ "БОГОРОДЧАНСЬКИЙ ЦІП"
Категорія: Події | Переглядів: 634 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/5