Головна » Події » ГОДИНА ІСТОРИКО-КРАЄЗНАВЧОЇ КНИГИ З ВАСИЛЕМ РОМАНЮКОМ
17:56
ГОДИНА ІСТОРИКО-КРАЄЗНАВЧОЇ КНИГИ З ВАСИЛЕМ РОМАНЮКОМ
фото ГОДИНА ІСТОРИКО-КРАЄЗНАВЧОЇ КНИГИ З ВАСИЛЕМ РОМАНЮКОМ

Він твердо переконаний у тому, що кожен українець повинен знати, яким був цей світ для тих, хто жив у минулому. І кожен наш сучасник неодмінно має пам’ятати: якщо ти не залишиш після себе жодного сліду на землі, то марно проживеш свій вік. Такого постулату все своє життя незмінно дотримується відомий на Прикарпатті культурно-громадський діяч, педагог, краєзнавець, письменник-публіцист, лауреат премії ім. І. Вагилевича Василь Романюк.
Його дід Іван Романюк довгі роки був дяком у церкві Пресвятої Трійці, де зберігався придбаний цією релігійною громадою славнозвісний Богородчанський іконостас із Манявського скита. І батьки  теж свято берегли духовні й національні традиції свого роду і народу. Продовжив та примножив їх син, Василь, який з юних літ цікавився минувшиною свого краю, збирав і занотовував історичні факти, висвітлював їх у пресі, а згодом – і у своїх книжках. Власне, вивчення історії рідного краю є невід’ємною частиною, справою всього життя, - зазначила провідний бібліотекар центральної районної бібліотеки ім. М.Яцківа під час години історико-краєзнавчої книги з Василем Романюком, яка пройшла 20 листопада в читальному залі центральної районної бібліотеки ім. М.Яцківа та нагадала присутнім історико-краєзнавчі розвідки письменника. Книги містять цікаві статті, публікації та архівні історичні матеріали про наших далеких предків, розповіді про життя та діяльність відомих людей нашого краю; видання потрібні читачам – як нашим сучасникам, так і нащадкам, аби знали вони істинну правду, історичні реалії життя Богородчан і богородчанців упродовж минулого століття. 
Працюючи в архівах та бібліотеках Києва, Львова, Івано-Франківська, Богородчан, вивчає джерела з історії рідного краю та за архівними документами письменник відстежує історію містечка та його Божих храмів, прагне пробудити в душах богородчанців любов до рідного краю, до Господа, Святої Церкви. Саме п. Василь знайшов в установах Національного архівного фонду України  4 випуски часопису «Богородчанський Ціп" (передрук здійснено за сприяння селищного голови Ростислава Заремби). Тож Василь Романюк  оглядово ознайомив присутніх з  випусками часопису, який виходив у 1929-1930 роках минулого століття. Видавав і редагував цей двотижневий повітовий вісник громадсько-політичний діяч, доктор права, адвокат Осип Когут. Він був головою районної організації Української соціалістичної радикальної партії (УСРП). Видання О. Когута висвітлювало як соціально-побутові, так і політичні події із життя містечка та навколишніх сіл. Газета істотно впливала на духовно-релігійні тенденції в краї, радикалізацію його суспільно-політичного життя. 
Про унікальність історико-краєзнавчих розвідок, зокрема і часопису «Богородчанський Ціп» говорили, ділилися своїми враженнями, роздумами від прочитаних книг, висловлювали слова вдячності за клопітку працю,  за книги: селищний голова Ростислав Заремба, голова суду Любомир Битківський, головний лікар Солотвинської лікарні, депутат обласної ради Манолій Піцуряк, поет, член Національної спілки письменників  України, член Національної спілки журналістів України, редактор відділу газети «Галичина», літературний редактор книг Василя Романюка Іван Гаврилович, парох та сотрдник УГКЦ Івана Богослова о.Іван Мачкодера та о. Михайло Момот, поет Михайло Заводовський, заступник голови районної ради Ігор Семків, директор ЦБС Марія Краховська. 
Треба віддати належне Василеві Романюку, завдяки якому історія Богородчанщини найбільш досліджена  історично і  зафіксована в книжках, - зазначив у своєму виступі Іван Гаврилович.
Музичні вітання були від заслуженого працівника культури України Володимира Канюка та музиканта-віртуоза Петра Яремчука.
Директор Богородчанської  централізованої бібліотечної системи Марія Краховська  щиро подякувала Василю Романюку та районній раді  за книги та передруковані видання часопису «Богородчанський Ціп», які отримають бібліотеки-філії району.
Ми повинні знати і цінувати минуле, берегти майбутнє, -  насамкінець зазначила ведуча заходу, дякуючи за цікаву та змістовну розповідь та побажала п. Василю міцного здоров’я, плідної творчої праці, натхнення, успіхів та   добрих меценатів.

Всі зображення до публікації ГОДИНА ІСТОРИКО-КРАЄЗНАВЧОЇ КНИГИ З ВАСИЛЕМ РОМАНЮКОМ
Категорія: Події | Переглядів: 615 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/4