Головна » Події » НОВОРІЧНІ СВЯТА: ЗИМОВА КАЗКА, ЛЕГЕНДИ, ТРАДИЦІЇ
13:41
НОВОРІЧНІ СВЯТА: ЗИМОВА КАЗКА, ЛЕГЕНДИ, ТРАДИЦІЇ
фото НОВОРІЧНІ СВЯТА: ЗИМОВА КАЗКА, ЛЕГЕНДИ, ТРАДИЦІЇ

Радуйся, земле, Син Божий народився! 
Ось і прийшли до нас три празники в гості! Що перший то празник – Різдво Христове! – співається в відомій колядці. 
Свято Різдва – найкрасивіше зимове свято. Це свято приходить до людей морозної ночі в годину опівнічної храмової служби в сяйві свічок, у світлі зірок і гучному співі хору. Звуки дитячих голосів, що славословлять Бога, як ангельський глас, наповнюють торжеством Всесвіт. Небо і земля славлять Різдво Христове. На землі, хоча б ненадовго, запановує мир, а серця сповнюються доброю волею.
Пославши Свого Сина на землю, Бог Отець намагався показати людству важливість любові, добра, співчуття та взаєморозуміння між людьми. День народження Ісуса Христа — найбільш широко шанований день Зародження у світі. Люди різних соціальних верств, матеріального становища, переконань і поглядів не минають це свято своєю увагою.
Різдво, Новий рік, Водохреще – найулюбленіші зимові свята, пов’язані з неодмінними сподіваннями кожної родини на щастя й добробут. Вони зближують нас, дають нам велику кількість світлих вражень на наступний рік.
Новорічна ніч, як і Різдвяна, вважалась у народі чарівною, з нею було пов’язано чимало повір’їв. В ніч з 13 на 14 січня «відкривається небо» і в Бога можна попросити що завгодно. Ще у Новорічну ніч не спали на печі, бо вважали, що на ній танцюватимуть Василь та Маланка.
На Новий рік дівчата збиралися гуртом і під вікнами односельчан співали їм щедрівки: окремо для дітей, для парубків і дівчат, для господарів дому.
На Василя – 14 січня – діти обходили родичів і сусідів, посипали житнім зерном та примовляли.
18 січня – Голодна кутя і це був останній день коляди.
19 січня – Водохреща. Це третє найбільше і завершальне свято різдвяно-новорічного циклу. У всіх селах, де були церкви, святили воду, якою окроплювали тварин, будівлі.
Всіх охочих, які прагнуть докладніше дізнатися про звичаї свят різдвяно-новорічного циклу запрошуємо до читального залу центральної районної бібліотеки ім. М.Яцківа на перегляд книжкової виставки «Новорічні свята: зимова казка, легенди, традиції», видання якої знайомить з календарною обрядовістю зимового циклу.

Категорія: Події | Переглядів: 595 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/5