Головна » Події » ЇХ ПЕРШИЙ БІЙ - ОСТАННІЙ БІЙ
07:23
ЇХ ПЕРШИЙ БІЙ - ОСТАННІЙ БІЙ
фото ЇХ ПЕРШИЙ БІЙ - ОСТАННІЙ БІЙ

29 cічня 1918 року у великій книзі історії України з’явилася нова, щедро полита молодою кров’ю сторінка, назва якої – Крути! 
Уже багато років поспіль 29 січня наша країна на державному рівні вшановує відвагу та віддає вічну пам'ять студентам-гімназистам, які у січні 1918 року полягли у страшному бою біля залізниці Крути, що знаходиться між Бахмачем і Ніжином, під час наступу більшовицьких військ на Київ. 
Неоголошена війна радянської Росії проти УНР розпочалася ще в середині грудня 1917 року. Більшовицьке угрупування, яке було сформоване з солдатів, брянських червоноармійців та балтійських матросів, очолював полковник М. Муравйов.
Більшість українських добровольців були членами молодіжного Братства українських самостійників Юнацької школи імені гетьмана Богдана Хмельницького та Студентського куреня Українських січових стрільців - переважно студенти Київського університету, політехнічного інституту та гімназисти. Бій тривав 5 годин і ці години були жахливими, а те що трапилося після битви, не можна забути, це буде у пам'яті кожного...
Незважаючи на великі жертви молоді, втримати Київ не вдалося: він був захоплений червоними військами. І хоча з воєнного погляду, бій під Крутами нічого особливого не представляв, але трагічна загибель студентського куреня, їхній подвиг навічно ввійшли до літопису боротьби за незалежність Вітчизни, як одне із свідчень незламності духу українського народу, його вічним прагненням до волі і справедливості.
Саме про цю трагічну сторінку в історії українського народу йшлося під час історичної години «Ціною юнацької крові», яка пройшла 29 січня в Богородчанській ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 (учні 8-9 кл.), зорганізована центральною районною бібліотекою ім. М.Яцківа разом з вчителем української мови та літератури Галиною Курилюк.
Відкрили захід Марія Пороговська та Марія Сем’янів, бібліотекарі відділу обслуговування,  які розповіли про трагічні події  далекого 1918 року.
Про  події, які передували Крутянській битві, політику тогочасного уряду розповіла вчитель історії Віра Кочкодан, провівши аналогію з  сьогоденням.
Літературну композицію «Баладу про Крути» майстерно виконала лауреат Всеукраїнського конкурсу Галина Магас.
Також у рамках години Марія Сем'янів ознайомила з виданнями, які висвітлюють цю трагічну сторінку в історії України. 
На завершення заходу присутні вшанували   безсмертний подвиг тих, хто загинув під Крутами та згадали тих, чиї імена донесла до нас пам'ять народу.
 

Всі зображення до публікації ЇХ ПЕРШИЙ БІЙ - ОСТАННІЙ БІЙ
Категорія: Події | Переглядів: 550 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/4