Головна » Події » ТВОРЧА ЗУСТРІЧ
19:47
ТВОРЧА ЗУСТРІЧ
фото ТВОРЧА ЗУСТРІЧ

23 вересня в читальному залі центральної районної бібліотеки ім. М.Яцківа відбулася творча зустріч із письменником, поетом, політичним та громадським діячем, доктором  філософії в галузі політології, директором видавництва "Український пріоритет" Володимиром Шовкошитним. На захід завітали  голова обласної організації НСПУ, поетеса, новелістка Світлана Бреславська та письменниця Марія Ткачівська.
Вчителька української мови та літератури Богородчанської ЗОШ І-ІІІ ст.№1 Надія Семків коротко познайомила присутніх з гостями заходу - цікавими та багатогранними сучасними українськими письменниками.
Під час зустрічі п. Володимир розповідав про події у державі, в епіцентрі яких був впродовж останніх  років. На Майдані у Києві він провів 92 дні та 33 ночі. Поряд із ним були два сина та дві доньки. Говорив про усе, що вразило і сколихнуло душу, про патріотизм і байдужість, про сподівання і розчарування. Пригадав Володимир Шовкошитний  і свою роботу під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Саме ця подія стала темою багатьох його поетичних творів та документального фільму.  З 1978 до 1987 року був оператором, начальником зміни, керівником групи ліквідації хімічного цеху Чорнобильської АЕС. З  грудня 1991 року по 2003 рік – президент міжнародної організації «Союз Чорнобиль».
Також Володимир Шовкошитний презентував нові видання, які вийшли друком у видавництві «Український пріоритет» останнім часом, серед яких книжки: «Бог задумав інакше» Й. Струцюка, в якій  висвітлюється  історія боротьби України за незалежність – від часів Хмельницького;  художньо-документальна повість «Чорнобиль: я бачив» В. Шовкошитного. У книзі автор описує посекундно аварію на ЧАЕС, етапи її ліквідації і 33 роки життя після Чорнобиля, починаючи від передодня аварії і до нинішнього дня. Книга розвінчує безліч міфів, породжених зокрема і серіалом від HBO "Чорнобиль". У книзі подано і власний погляд на постчорнобильський світ відомого фотохудожника Юрія Косіна, учасника ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи; «Кров – свята» Володимира Шовкошитного, Анатолія Пономаренка «Прапор перемоги», яка руйнує міфи. і ставить крапку в питанні хто ж насправді встановив прапори над Рейхстагом.  
Також звернув увагу присутніх на  новинку  -  “розкішну роботу професора Григорія Клочека “Ліна Костенко – тексти та їх інтерпретація”. Це 648 сторінок неповторної поезії геніальної поетеси під мікроскопом чудового літературознавця. Книга не тільки для учнів, студентів, вчителів і викладачів ВНЗ – вона для кожного культурного українця, - зазначив письменник.
Оглядово зупинився на змісті нових романів "Інстинкт саранчі", "Знехтувані Ноєм", "Медуза-Ґорґона" Ольги Слоньовської, що задумані авторкою як чотири романи і  складають так званий «тетраедр», де кожний твір, власне, і самодостатній, і певним чином пов'язаний з рештою.
Голова обласної організації НСПУ Світлана Бреславська у своєму виступі відзначила, що життєві історії і взаємовідносини героїв, описані в романах Ольги Слоньовської, змушують читачів щиро співпереживати і робити для себе моральні висновки. Це сюжети, які просяться на екран. Також п. Світлана зазначила, що Володимир Шовкошитний займається відповідальною справою – він відбирає з кращих рукописів, які з’являються в Україні, усе найдостойніше, що створено письменниками.
Письменник займався і перепохованням Василя Стуса в Україні та брав участь у створенні фільму про нього, - зазначила п. Світлана.
Марія Ткачівська розповіла про власну творчість, зачитала уривок із роману «Я і мій Дон-Жуан».
Присутні мали можливість поспілкуватися з гостями, взяти автограф, сфотографуватись та придбати презентовані  книги видавництва "Український пріоритет", які спонукають до роздумів, націлюють на позитив, а за великим рахунком пропагують українство, підкреслюючи могутність і силу духу нашої великої нації. 

Всі зображення до публікації ТВОРЧА ЗУСТРІЧ
Категорія: Події | Переглядів: 550 | Додав: admin | Теги: творча зустріч, Марія Ткачівська, Світлана Бреславська, Володимир Шовкошитний | Рейтинг: 5.0/5