Головна » Події » ПЕРЕПЛЕЛИСЬ, ЯК МАМИНЕ ШИТТЯ, МОЇ СУМНІ І РАДІСНІ ДОРОГИ
10:00
ПЕРЕПЛЕЛИСЬ, ЯК МАМИНЕ ШИТТЯ, МОЇ СУМНІ І РАДІСНІ ДОРОГИ
фото ПЕРЕПЛЕЛИСЬ, ЯК МАМИНЕ ШИТТЯ, МОЇ СУМНІ І РАДІСНІ ДОРОГИ

90-річчю від дня народження видатного українського поета, критика і літературознавця, перекладача і публіциста, громадського діяча, нашого краянина Дмитра Павличка присвячена книжкова виставка-вшанування «Переплелись, як мамине шиття, мої сумні і радісні дороги», що діє у відділі абонементу центральної районної бібліотеки ім. М.Яцківа.
Кажуть, що народжені в горах – люди особливої душі. Щось у них є від стрімкості й розмаїтості навколишньої природи. «Живу, як той гірський потік. На спокій – ні хвилини…», - так писав Дмитро Павличко, який народився 28 вересня 1929 року в с. Стопчатові на Косівщині в багатодітній селянській сім'ї. Поет рідкісного обдарування, високої культури. Наділений хистом публіцистичного слова, він відгукується на злободенні теми, відчуває пульс доби й водночас прагне змалювати красу світу, людських почуттів, відкрити найпотаємніші загадки буття, збагнути сутність покликання людини. Дмитро Павличко - тонкий, проникливий лірик, що торкається глибинних струн душі читача. Численні вірші митця покладені на музику й стали популярними піснями. Відомий і як блискучий перекладач з англійської, польської, інших мов, укладач антології "Світовий сонет". Його критичні, літературознавчі і публіцистичні праці вийшли в світ окремими книжками. Пише автор і для дітей. Дитячі книги Павличка допомагають юним читачам краще пізнавати світ. Зробив письменник свій внесок і в кінодраматургію. За його сценаріями знято кінофільми "Сон" і "Захар Беркут".
Творчість Дмитра Павличка багатогранна, суперечлива, та в ній найважливіший мотив - любов до України, до рідного народу, його історії, його мови.
Вагомий внесок письменника в розвиток та процвітання української мови, бо мова для нього - "духовна цінність. Вона є вищою за будь-яке релігійне вчення, бо формує не тільки мораль, а й характер, пам'ять, свідомість, образне й філософське мислення нації". 
У часи становлення і розбудови незалежної України Дмитро Павличко - активний громадський і політичний діяч, народний депутат, дипломат. Водночас плідно працює в царині поезії, що засвідчують його збірки поезій.
На книжковій виставці представлений творчий доробок видатного письменника з фондів районної книгозбірні. Зокрема, вибрані твори у двох томах, поетичні збірки "Гранослов", «Таємниця твого обличчя», "Спіраль", «Золоте ябко», «На грані тисячоліть», «Рубаї», "Сонети", літературно-критичні статті "Магістрялями слова".
Матеріали про творчість нашого краянина Ви можете знайти у виданнях, «Відлуння десятиліть. Українська література другої половини ХХ століття», "Історія Української літератури ХХ століття", які також експонуються на виставці.
Запрошуємо до відділу абонементу центральної районної бібліотеки ім. М.Яцківа, де діє книжкова виставка «Переплелись, як мамине шиття, мої сумні і радісні дороги».

Категорія: Події | Переглядів: 483 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/4