Головна » Події » ГОРТАЮЧИ ЖУРНАЛИ: «Перевал», ч. 1-2, 2019 100-й випуск «Перевалу»
09:52
ГОРТАЮЧИ ЖУРНАЛИ: «Перевал», ч. 1-2, 2019 100-й випуск «Перевалу»
фото ГОРТАЮЧИ ЖУРНАЛИ: «Перевал», ч. 1-2, 2019 100-й випуск «Перевалу»

ГОРТАЮЧИ ЖУРНАЛИ: «Перевал», ч. 1-2, 2019

 100-й випуск «Перевалу»

Нинішній 2019-й рік для редакції всеукраїнського літературно-художнього і громадсько-політичного журналу «Перевал» став без перебільшення світло-чорним: Святково тому, що творчий колектив попри фінансові негаразди підготував до друку 100-й випуск часопису. А трагічним є те, що Івано-Франківська обласна рада не виділила жодної копійки на функціонування редакції та вихід у світ журналу, що призведе до зникнення майже 30-річного часопису з літературно-інформаційного простору України. Крім заборгованості у виплаті заробітної плати, що становить 120426 гри. (штатні працівники редакції уже рік без зарплати), є ще майже 20 тис. грн. боргу за комунальні послуги та певні фінансові зобов'язання перед передплатниками.
Та в цьому огляді, так званого ювілейного виходу в світ часопису, ми зосередимо увагу читачів суто на літературному змісті письменницького журналу. Отож, черговий випуск «Перевалу», (спарені числа №1-2/99-100/2019), девізом якого вже впродовж п'яти років є патріотичний вислів «Україна - понад усе!», відкриває оптимістичний «заспів» голови НСПУ Михайла Сидоржевського «На бурхливих хвилях сьогодення...», в котрому очільник письменників України розмірковує про наш «динамічний час (...), вагітний метаморфозами», а «реальність часто виявляється фантастичнішою від найсміливіших візій». Тут йдеться про Україну та її громадян, вже закоренілу тенденцію нинішньої неспокійної пори - зникнення літературних видань, місію письменника - осмислювати дійсність і рідним словом живити душу й серце народу, та, звичайно, про журнал «Перевал» - ровесника нашої Незалежності -котрому бажає щасливого творчого плавання.
«Слово головного редактора» продовжує осмислювати порушені вище проблеми письменницького житія на Прикарпатті та в Україні, зокрема, аналізує причини занепаду літературних видань через ворожу, антиукраїнську державну політику та безглузді рішення деяких обласних і районних представницьких органів у регіонах стосовно красного письменства, що спершу запроваджує керівництво України, котру згодом бездумно матеріалізують на місцевому рівні «поводирі» територіальних громад, приміром, Івано-Франківської обласної ради (голова О. Сич) в тому числі, одне з рішень (про припинення фінансування нашого часопису) якої став смертельним вироком для майже 30-річної літературної історії журналу «Перевал», який приречений на припинення випуску часопису.
Розділ «Поезія» відкриває добірка віршів нашого славного земляка, Героя України, письменника Дмитра Павличка. Тут же представлено поезії Івана Гавриловича, Тараса Девдюка, Василя Лесіва, Антоніни Листопад, Ігоря Павлюка, Миколи Петренка, Лідії Рижкової, Ярослава Ткачівського та інших українських поетів.
Твори знаних прозаїків Романа Горака, Володимира Коскіна, Анатолія Томківа, Зіновія Легкого, Лариси Колесник, Дмитра Іванціва й інших нових у літературі імен становлять розділ «Проза». Крім того, проби пера молодих авторів (зокрема, Марини Єщенко, Олега Кароокого, Богдана Кирсти, Наталі Кривун і Квітки Світлої") часопис представив у розділі «Дебют у «Перевалі».
Розділ «Гості «Перевалу» знайомить читачів із доробком білоруського поета Миколи Адама, новими творами сучасних поетів Грузії, які переклав і представив Сергій Лазо, а Василь Шкурган і Михайло Чухран у формі бесіди репрезентують літературне життя Закарпаття.
Про знакові постаті України - Миколу Федюшка (псевдонім Євшан), Романа Шухевича, Софію Яблонську-Уден Василя Стуса - йдеться в публікаціях розділу «Гордість нації», запропонованих постійними авторами «Перевалу» Василем Бабієм, Миколою Симчичем, Ніною Васильченко-Каверіною, Володимиром Морозюком. А Любомира Василечко, Дмитро Кремінь, Назар Кравчук, Володимир Качкан та Іван Ілляш у своїх статтях, опублікованих в розділі «Незабутні», розповідають про життя і творчість іменитих - світлої пам'яті фотомитця Ярослава Коваля, поетів Миколу Вінграновського, Марію Влад, Степана Пушика та Дмитра Креміня, котрий недавно відійшов у кращі засвіти.
У постійному розділі «Слово про слово» представлено нові книжки та літературні розвідки про творчість письменників, як-от Аделя Григорук аналізує збірку Івана Війтенка, Віра Тороватова ознайомлює нас із різномов'ям поезії Василя Рябого, Володимир Качкан - з публіцистикою Василя Лизанчука, а Наталя Лапушкіна рецензує роман Ольги Слоньовської.
«Художня галерея «Перевалу» відведено творчості митця, що володіє пензлем і словом, ім'я котрого Тарас Григорук. На сторінках розділу надруковано добірку його віршів, які проілюстровано репродукціями робіт художника. Тут же про барвисті порухи життя живописця діляться враженнями Андрій Содомора та Ольга Денисенко. Про творчий експеримент молодого художника Миколи Кочержука розповідає Ірина Матоліч.
Завершальним акордом ювілейного, 100-го, тематично насиченого випуску «Перевалу» є розділ «На останніх сторінках часопису», де вміщено добірку свіжих новин з літературно-мистецького життя Прикарпаття й України. Наприклад, тут подано фоторепортаж із цьогорічного міжнародного Шевченківського літературно-мистецького свята «В сім'ї вольній, новій» (Київ - Канів), а Михайло Посічанський розлого розповів про фестиваль «Письменницька ватра над Черемошем», що вже всьоме відбувся в столиці Гуцулыцини смт. Верховині. Під рубрикою «Презентації...» для історії зафіксовано світлини популяризаторів українських видань і нашого журналу - бібліотечних працівників Івано-Франківщини.
Наш часопис безкорисливо рекламує газети «Літературна Україна» та «Українська літературна газета», передплата на які вже триває. Редакції нагадують і про те, що вихід у світ наступного числа вищеназваних часописів і журналу «Перевал» у 2020 році залежить тільки від кожного з нас, дорогі друзі. Просимо також пам'ятати, що творці українських видань - письменники, бібліотекарі та читачі - вершать спільну справу задля розвитку рідної літератури. Тож, будьте з нами!
                                                                                               Ярослав ТКАЧІВСЬКИЙ,
                             заступник голови НСПУ, головний редактор журналу «Перевал»

Категорія: Події | Переглядів: 569 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1