Головна » Події » ЛИСТОПАДОВИЙ ЗРИВ
15:24
ЛИСТОПАДОВИЙ ЗРИВ
фото ЛИСТОПАДОВИЙ ЗРИВ

1 листопада  в культурно-мистецькому центрі «Скарбниця» районного Палацу культури відбулася урочиста академія «Під синьо-жовтим прапором свободи з’єднався весь великий нарід мій», присвячена 101-ій річниці проголошення ЗУНР.
В заході взяли участь  працівники державних установ та жителі району. 
Минуло 101 рік, але кожен раз ми знову і знову повертаємося у пам’яті до тих вікопомних днів. Перший листопад був, є і залишився в українському житті однією з найбільших подій української історії. Саме тоді, 1 листопада 1918 року після шести століть іноземного поневолення західноукраїнських земель, виникла національна українська держава, яка на основі Тимчасової Конституції стала іменувати себе Західно-Українською Народною Республікою.
1 листопада 1918 року на стародавній ратуші Львова вперше замайорів Національний жовто-блакитний стяг. 21 листопада останні українські підрозділи покинули місто. Між цими двома датами проліг короткий відрізок часу – короткий, але насичений змістом і подіями Великого Зриву народу за свою свободу. ЗУНР проіснувала недовго, але день 1-го листопада назавжди став символом невмирущої ідеї українців до свободи і незалежності,  - зазначили ведучі заходу.
Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять видатних діячів ЗУНРу та загиблих борців за незалежність, волю та територіальну цілісність України та  поклали квіти до  меморіальної дошки сотнику Української Галицької Армії Теодору Мартинцю.
Літературну композицію «Галичино, розп’ята земле розп’ятих людей» за творами Мирослава Ірчана майстерно виконала Галина Магас.
Звучали українські патріотичні пісні у виконанні учасників художньої самодіяльності. 
В рамках заходу відбулася презентація  книжково-ілюстративної виставки "ЗУНР – українська держава новітньої доби», на якій представлена література, що висвітлює події Листопадового Чину.

Всі зображення до публікації ЛИСТОПАДОВИЙ ЗРИВ
Категорія: Події | Переглядів: 472 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/5