Головна » Події » ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ПИСЕМНОСТІ
16:36
ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ПИСЕМНОСТІ
фото ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ПИСЕМНОСТІ

9 листопада в Україні відзначають День української писемності і мови. Дата Дня української писемності та мови припадає на день вшанування преподобного Нестора-Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія, адже дослідники вважають, що саме з його праці «Повість минулих літ» починається писемна українська мова – його називають “батьком української словесності”.
Відзначаючи це свято, ми засвідчуємо нашу любов до рідного слова, до своєї культури, багатої, мальовничої землі - нашої славної України. Тож опікуватись долею рідної мови, глибоко вивчати її, перейматись долею української книжки - аксіома життя кожного свідомого українця. 
День української мови та писемності став офіційним святом у 1997 році, та історія його сягає корінням в давнину, як і сама українська мова. З давніх-давен 9 листопада, в день вшанування преподобного Нестора-Літописця, батьки віддавали дітей в школу, потім йшли до церкви, ставили свічку перед образом святого і молилися, щоб він допоміг дитині в навчанні.
Упродовж століть українська мова зазнавала суттєвих утисків і заборон. Нині українська мова має державний статус. До Дня української писемності та мови проводяться різноманітні тематичні заходи, вшановують українців, які вносять вклад у популяризацію мови, нагороджують українські видавництва.
З 2000 року в День української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, а також проводиться Всеукраїнський радіо-диктант національної єдності, до якого приєднуються і українці за кордоном. Найголовніше в ньому – це і перевірка знань, а також солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово, адже неповага до мови рівноцінна неповаги до народу, його коріння, родини. Є мова – є й держава, без мови немає нації.
До Дня української писемності і мови в читальному залі  центральної районної бібліотеки ім. М.Яцківа відбулася презентація книжкової виставки «З витоків української писемності» та мовна вікторина "Моя велична українська мова".

Всі зображення до публікації ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ПИСЕМНОСТІ
Категорія: Події | Переглядів: 480 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/5