Головна » Події » ВОНА ПИСАЛА ПРО КОХАННЯ І СМУТОК
10:50
ВОНА ПИСАЛА ПРО КОХАННЯ І СМУТОК
фото ВОНА ПИСАЛА ПРО КОХАННЯ І СМУТОК

Треба прожити чиєсь життя –
тобто треба читати, щоб набути здатності
сприймати власне життя всіма п’ятьма чуттями.   
                                     Франсуаза Саган
21 червня  цього року виповнюється 85 років від дня народження популярної французької письменниці і драматурга Франсуази Саган. Вона володіла рідкісною людською привабливістю і дивним письменницьким даром, що дозволив їй стати знаменитою вже на самому початку творчого шляху. Всі її твори - про любов, самотність, незадоволеність життям, про найтонші моменти людських відносин. «Я пишу інстинктивно, як живу або дихаю», - так говорила Саган. Напевно, тому сьогодні її книги потрібні багатьом людям, як ковток свіжого повітря.
Вона писала про кохання і смуток, але сама в житті завжди прагнула свята. Біографія Франсуази Куаре (1935-2004) сповнена любовних інтриг, вечірок, розтрати життя і грошей, а ще книг, які спричинили справжній фурор у літературі.
Народилася 21 червня 1935 року в родині багатого провінційного промисловця в місті Кажарк. Її виховували в найкращих традиціях буржуазної Франції того часу: спочатку навчання в католицькому пансіоні, згодом – філологічний факультет Сорбонни, який Франсуаза покинула заради письменництва. 
Прочитавши Сартра та Камю, які надто реалістично зображали бідність і нікчемність людського буття, дівчина розчарувалася у християнській моралі, а в душі замість віри оселився смуток, який і спонукав її взятися за перо… Батьки вважали своє прізвище занадто відомим, як для обкладинок сумнівних романів, тож їй довелося взяти псевдонім на честь героїні роману Пруста «В пошуках втраченого часу». Так вона стала Франсуазою Саґан. Їй було лише дев’ятнадцять.
Вона швидко стала відомою. Успіх її першого твору «Здрастуй, смутку» (1954) був приголомшливим. Ніхто, включаючи її саму і видавця, не очікував такого. Сюжет книги відобразив настрої значної частини молоді, яка втратила інтерес до суспільного життя, а головна героїня повісті стала символом цілого покоління. Критики на кожному кроці кричали про «саганоманію», хоча, звичайно, багато хто стверджував, що нічого особливого письменниця Франсуаза Саган не зробила, що їй не вистачає майстерності й таланту. Повість було перекладено 22 мовами, а голлівудські продюсери викупили право на її екранізацію... 
Згодом побачили світ інші повісті та романи авторки. Критики пророкували їй швидке забуття, а читачі продовжували читати та любити книги Франсуази Саган. Книги про смуток та кохання: фатальне, пристрасне, фізичне, самовіддане, нетривале, платонічне, ніжне, вичікувальне… Вона вивела жанр жіночого роману на новий рівень, для неї не існувало стандартних схем у відтворенні чуттєвого світу взаємин чоловіків та жінок, натомість цікавила парадоксальність і багатогранність кохання… 
Загалом літературний доробок Франсуази Саган складає понад 40 романів і п'єс, багато з яких було екранізовано.
На абонементі центральної районної бібліотеки ім. М.Яцківа діє ювілейна книжкова виставка «Літературні шедеври Франсуази Саган".
 

Категорія: Події | Переглядів: 368 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/5