Головна » Події » ГРАНІ ТАЛАНТУ ВОЛОДИМИРА ВИННИЧЕНКА
12:52
ГРАНІ ТАЛАНТУ ВОЛОДИМИРА ВИННИЧЕНКА
фото ГРАНІ ТАЛАНТУ ВОЛОДИМИРА ВИННИЧЕНКА

       

Стійте всіма силами за Україну» 
                                                              Володимир Винниченко
«Більш суперечливої постаті в українській літературі ХХ століття важко знайти»,- так говорив про нього літературознавець Володимир Панченко.
Володимир Винниченко – перший письменник новітньої української прози, перший революціонер, перший прем’єр-міністр України. У часи революційних подій був автором майже всіх декларацій і законодавчих актів УНР. Саме він проголосив І Універсал та Декларацію Генерального секретаріату у 1917 році. На початку 20-х років емігрував до Європи, де продовжував займатися літературною та громадською діяльністю.
Літературна спадщина  Володимира Винниченка −  золотий фонд України. Він − автор першого українського фантастичного роману «Сонячна машина». Також його перу належать багато оповідань, драматичних та публіцистичних творів. Один з небагатьох, хто в надзвичайно складній суспільній ситуації мав власну позицію, своє бачення політичних перспектив, орієнтирів та засобів досягнення головної мети – здобуття державності українського народу.
Народився  28 (ст. ст. 16) липня 1880 року (Дату народження подано за біографічним довідником «Мистецтво України», ЕІУ, ЕСУ. За іншими даними народився 18.07.1880 р., 26.07.1880 р., 27.07.1880 р., 07.08.1880 р.)  на Херсонщині в родині селян. Навчався у сільській народній школі, у Єлисаветградській гімназії, згодом – на юридичному факультеті Київського університету.
В літературу В. Винниченко увійшов у 1902 р. і  відразу  здобув визнання своїми оповіданнями: «Біля машини», «Голод», «На пристані», «Краса і сила», «Федько- халамидник», «Кумедія з Костем» та іншими.
Глибокою психологією та напруженою дією відзначаються його твори «Дисгармонія», «Шаблі життя», «Брехня», «Чорна Пантера і Білий Ведмідь», «Записки кирпатого Мефістофеля», «Сонячна машина». Понад сотню робіт письменника становить новелістика: нариси, ескізи, етюди.
Чимало творів Володимира Винниченка перекладено іноземними мовами, його п’єси були представлені на сценах великих європейських театрів.
Володимир Винниченко – письменник світового рівня. В часи Радянського Союзу його ім`я було викреслено з української літератури. А в наш час важливим є зберегти його заповіт: «Стійте всіма силами за Україну…».
До 140-річчя від дня народження Володимира Винниченка, в читальному залі   центральної районної бібліотеки ім. М.Яцківа  діє ювілейна  книжкова виставка «Стійте всіма силами за Україну» та бібліотека підготувала   віртуальну книжкову виставку «Грані таланту Володимира Винниченка».  
Експозиції презентують літературний спадок письменника, представлений збірками оповідань, повістей і п’єс  різних років видання, що вийшли друком в Україні та поза її межами  і  є в бібліотеці.
З малярською спадщиною митця знайомить художній альбом, представлений на виставці. Портрети, пейзажі, натюрморти майстра захоплюють багатою кольоровою гамою, наповненою світлом і повітрям. При житті його твори експонувалися на виставках у Львові, Парижі, де отримали позитивні відгуки художників і мистецтвознавців.
Володимир Винниченко був всебічно обдарованою людиною, яка залишила по собі неповторний рельєфний слід в історії нашого народу та позначила нові напрямки розвитку українського письменства.
 

Категорія: Події | Переглядів: 463 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/4