Головна » Події » АГАТА КРІСТІ - КОРОЛЕВА ДЕТЕКТИВУ
10:01
АГАТА КРІСТІ - КОРОЛЕВА ДЕТЕКТИВУ
фото АГАТА КРІСТІ - КОРОЛЕВА ДЕТЕКТИВУ

15 вересня 1890 року у місті Торкі, графство Девон, народилася Агата Мері Кларисса Міллер  – майстриня детективного жанру, авторка творів про Еркюля Пуаро та міс Марпл. Її батьки були заможними переселенцями з США. Вона була молодшою дочкою в сім'ї Міллер.
Агата отримала гарну домашню освіту, зокрема, музичну і тільки страх перед сценою завадив їй стати музикантом. 
Агата Крісті - відома як авторка численних романів, повістей, драм з детективним сюжетом. Твори перекладені багатьма мовами світу. У світовій літературі називають королевою детективу, є одним із найбільш публікованих письменників за всю історію людства. Секрет її популярності не можуть розгадати так само, як і розплутати інтригу на сторінках її детективів. Класикою світового детективу стали вигадані неповторні сюжети і герої творів.
Їй також належить рекорд за максимальним числом театральних постановок. П'єса Крісті «Мишоловка» (англ. Mousetrap) вперше була поставлена в 1952 році й дотепер безупинно демонструється на підмостках Лондона. У своєму інтерв'ю британській телекомпанії BBC у 1955 Агата Крісті розповіла, що проводила вечори за в'язанням у товаристві друзів чи сім'ї, а в цей час в голові у неї йшла робота з обдумування нової сюжетної лінії, до моменту, коли вона сідала писати роман, сюжет був готовий від початку до кінця. За її власним визнанням, ідея нового роману могла прийти де завгодно. Ідеї вносилися в спеціальну записну книжку, повну різних позначок про отрути, газетних заміток про злочини. Те саме відбувалося і з персонажами.
В одного із створених Аґатою персонажів був реально живий прототип – Майор Ернст Белчер (англ. Major Ernest Belcher), який свого часу був начальником першого чоловіка Агати Крісті, Арчибальда Крісті. Саме він став прототипом Педлера в романі 1924 «Людина в коричневому костюмі» про полковника Рейсі. Агата Крісті не боялася порушувати у своїх творах соціальну проблематику. Наприклад, як мінімум у двох романах Крісті («П'ять поросят» і «Випробування невинністю») описувалися випадки судових помилок, пов'язаних зі смертною карою. Взагалі в багатьох книгах Крісті описуються різні негативні сторони англійського правосуддя того часу.
Письменниця жодного разу не зробила темою своїх романів злочини сексуального характеру. В її творах практично немає сцен насильства, калюж крові і брутальності. „Детектив був розповіддю з мораллю. Як і всі, хто писав і читав ці книги, я була проти злочинця і за безневинну жертву. Нікому в голову прийти не могло, що настане час, коли детективи будуть читатися через те, що описуються в них сцени насильства, заради отримання садистського задоволення від жорстокості заради жорстокості …", – так писала вона в автобіографії. На її думку, такі сцени притупляють почуття жалю і не дозволяють читачеві зосередитися на головній темі роману.
Кращим своїм твором Агата Крісті вважала роман "Десять негренят“. Скелястий острівець, на якому відбувається дія роману, списаний з натури – це острів Бург в Південній Британії.
Продовжуючи традицію англійських майстрів детективного жанру, Агата Крісті створила пару героїв: інтелектуала Еркюля Пуаро і комічного, старанного, але не дуже розумного капітана Гастінгса. Пуаро і Гастінгс були багато в чому скопійовані з Шерлока Холмса і доктора Ватсона. Літня діва міс Марпл є цікавою постаттю, прообразом якої стала бабуся Агати Крісті, яка, за словами письменниці, «була незлостивою людиною, але завжди чекала найгіршого від всіх і вся, і з лякаючою регулярністю її очікування виправдовувалися». Як і Артур Конан Дойль від Шерлока Холмса, Крісті втомилася від свого героя Еркюля Пуаро вже до кінця 30-х років, але на відміну від Конан Дойля вона не зважилася «вбити» детектива, поки він був на піку популярності.
За словами онука письменниці, Метью Прічарда, з придуманих нею героїв Крісті більше подобалася міс Марпл – «стара, розумна, традиційна англійська леді». Під час Другої світової війни Крісті написала два романи «Завіса» (1940) та «Сонне вбивство», якими передбачала закінчити серії романів про Еркюля Пуаро і Міс Марпл, відповідно. Проте книги були опубліковані лише в 70-х роках.
Напередодні ювілейного дня народження легендарної англійської письменниці центральна районна бібліотека ім. М.Яцківа підготувала віртуальну виставку з оглядом популярних детективів від Агати Крісті, перекладених українською мовою.

Г

Категорія: Події | Переглядів: 563 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/5