Головна » Події » ПРОЕКТ "ПРОСВІТИ ПРИКАРПАТТЯ"
15:02
ПРОЕКТ "ПРОСВІТИ ПРИКАРПАТТЯ"
фото ПРОЕКТ

Іван КУПЧАК
Один із когорти борців за волю України. Іван Купчак народився в Хмелівці, в селянській сім'ї.
Цей рік 1921 - знаковий для села. Саме тоді в Хмелівці було освячено і відкрито нову шестикласну школу, якій в 2021 році буде 100 літ.
Отже, Іван Купчак ровесник школи в селі, де він побачив світ. Тут він вчився і закінчив 4 класи. Пізніше пройде вчительські курси в Коломиї і стане народним вчителем. В 1939-40 навчальному році працює в Хмелівській школі. Зовсім молодий 18-річний вчитель, не позбавлений шарму і чару, який гарно сприймається учнями.
Ріс Іван, син Миколи, в національно свідомій сім'ї Купчаків. Не даремно майже всі були в УПА, зазнали поневірянь по Сибіру, ГУЛАЗі.
Іван, незважаючи на молодість, здобув авторитет серед вояків УПА. Командування призначає його окружним провідником СБ в тодішніх Калуському і Оленівському районах. Кілька років Іван Купчак воює в рядах УПА проти німецьких і радянських ворогів України. В 1945 році загинув за нез'ясованих обставин біля села Тростянець на Бойківщині. Могила невідома.
Прожив світле і героїчне життя всього 24 роки. В минулому році у Хмелівці заходом Товариства репресованих відбулось дійство, присвячене пам'яті Івана Купчака.
До речі, його брат Василь також працював вчителем у Солотвині.
Брат вчительки Хмелівської школи Дем'янів Стефанії Юріївни, Василь Дякун молодим - у 18 років, загинув в УПА за Україну.
На обеліску біля церкви є мармурова стела, де імена 25 хмелівчан, вояків УПА (серед них Іван Купчак), які загинули за свободу України.
Слава Україні! Героям слава!
                                                                         Василь Бабій

Категорія: Події | Переглядів: 338 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1