Головна » Події » АФГАНІСТАН - ТО БІЛЬ І СМУТОК, ЧИЄСЬ ОБІРВАНЕ ЖИТТЯ
20:47
АФГАНІСТАН - ТО БІЛЬ І СМУТОК, ЧИЄСЬ ОБІРВАНЕ ЖИТТЯ
фото АФГАНІСТАН - ТО БІЛЬ І СМУТОК, ЧИЄСЬ ОБІРВАНЕ ЖИТТЯ

Щорічно 15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Ця пам'ятна дата приурочена до роковин виведення радянських військ з Афганістану у 1989 році. 
Будь-яка війна – це катастрофа для людства. Вона нехтує найбільшою цінністю на землі – людським життям. В народну пам’ять глибоко врізалася неоголошена афганська війна, яка тривала 9 років 1 місяць і 19 днів, її відгомін ми відчуваємо й досі. Вона чорним смерчем пронеслася над просторами України, зачепила переважно  прості родини робітників і селян, які віддали своїх, часто єдиних, синів до армії, не відаючи, через яке пекло їм доведеться пройти.  
Усього участь в бойових діях на території Демократичної Республіки Афганістан з Богородчанського району взяло 135 чоловік. З них не повернулося з війни живими двоє – двадцятирічні юнаки Іван Дерин (загинув 13 травня 1981 року) та Богдан Яцків (загинув 26 серпня 1987 року). Передчасно пішли з життя з часу Афганської війни 31 воїнів-афганців. З Івано-Франківської області в Афганській війні взяло участь близько 3,5 тисяч чоловік, з них загинуло – 84 та один пропав безвісті.
З метою нагадати молодому поколінню про цю страшну війну, акцентувати увагу на її важких і жахливих буднях та привернути увагу суспільства до проблем афганців, в читальному залі Публічної бібліотеки ім. М.Яцківа діє книжково-ілюстративна виставка-реквієм «Афганістан - біль душі і пам'ять серця». 
Про події афганської війни, долі воїнів-афганців розповідають книги: Ольги Слоньовської  „В Афганістані, в „чорнім тюльпані",  Ігоря Леськіва „Солодкий газ Афганістану", Олексія Дмитренка "АІСТ. Сильніший від смерті", Василя Бикова "Афганець", І.Динін «После Афганистана» та інші.  
Тож запрошуємо Вас до перегляду виставки та схилімо голови перед світлою пам'яттю полеглих, вшановуючи тих, кому довелося воювати в чужих країнах.
 

Категорія: Події | Переглядів: 286 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/3