Головна » Духовна криниця » ГОДИНА ІСТОРИЧНОГО РОМАНУ З ПИСЬМЕННИКОМ ВАСИЛЕМ ДОБРЯНСЬКИМ
20:59
ГОДИНА ІСТОРИЧНОГО РОМАНУ З ПИСЬМЕННИКОМ ВАСИЛЕМ ДОБРЯНСЬКИМ
фото ГОДИНА ІСТОРИЧНОГО РОМАНУ З ПИСЬМЕННИКОМ ВАСИЛЕМ ДОБРЯНСЬКИМ

11 травня, дотримуючись карантинних вимог, під  рожевим цвітом райської яблуні пройшла година історичного роману з відомим українським сучасним письменником, журналістом, членом НСПУ, НСЖУ, лавреатом численних премій та нагород, нашим краянином Василем Добрянським (Борисом Крамером), на яку завітали працівники бібліотек громади, учні Богородчанського ліцею ім. О.Гірника №1, жителі містечка, користувачі бібліотеки.
В ході розмови письменник презентував два останніх історико-кримінальні романи, які вийшли друком за карантинний час –  "Помилка капітана Жеграя" і "Вибір капітана Котляревського".
"Про що ці романи? Про наше минуле, яке нас не покидає", –  каже письменник. Це серія історико-кримінальних романів про період Гетьманату. У романі "Помилка капітана Жеграя" автор досліджує короткий проміжок столітньої давності – 1918 рік, вісім місяців правління гетьмана Павла Скоропадського. Головний герой, капітан Жеграй, якого вигнали з царської поліції за принциповість, виконує ризикові доручення гетьмана, розслідує складні злочини. Дія відбувається в повітовому місті Радомислі. Вже є написаний другий роман із цієї серії, де події розгортаються в Білій Церкві і який найближчим часом побачить світ, а події третього роману  – в Берліні 1918 року, де був виконаний Гімн «Ще не вмерла Україна" і підняті синьо-жовті прапори». До речі, письменник Василь Добрянський уперше в Україні розгортає події гостросюжетного роману на теренах Української держави під орудою гетьмана Павла Скоропадського.
«Мені подобається пірнати у минулі віки. Там стільки знахідок, що дивуєшся: чому ми, українці, так мало знаємо свою справжню історію? Дуже радий, коли моїм захопленням переймаються читачі, –  зауважив Василь Добрянський.
Розповів письменник і про історію написання нового ретророману «Вибір капітана Котляревського», який побачив світ у видавництві «Фоліо» минулого року.
16 січня 1810 року у палаці Фонтенбло стається віща подія: згасають всі канделябри, свічники й люстри. Попри зусилля слуг, запалити вогонь не вдається. В цей час у палац до імператора приходить президент Консерваторіуму (національної бібліотеки) барон Бон-Жозеф Дасьє. Його запросив імператор Наполеон, щоб дізнатися, що він знає про Землю Драконів, де живуть козаки, і, зокрема, про автора «Енеїди» Котляревського. Цей твір викликає жвавий інтерес в імператора. Він хоче, щоб книги його супротивників воювали на його боці. Розмова вийшла дразлива й дискусійна, проте ще більше зацікавлює Бонапарта. Барон Дасьє радить імператору не йти на схід, а зайнятися встановленням порядку в Європі. На це імператор зауважує, що шахову партію треба дограти. Бажано з успіхом. І Котляревський з козаками йому в цьому допоможуть.
Він велить мамлюку Рустаму Разі привести до нього шевальє Ричарда Нантейля, відомого в Парижі забіяку й п’яницю, альфонса й підпільного торговця китайським шовком, який більшу частину свого часу проводить у «Таверні святого Луї». Доручає йому відвідати з зашифрованим листом генерала Дотішампа, який проживає на хуторі Народичі Волинської губернії. Ричард бере з собою в дорогу друзів Філіпа Жуо, Анрі Обера й Жака Перро, а також коханку Дені. Їм здається ця прогулянка веселою. Везтиме їх на кареті імператорський візник Ян Мазур із Бидгоща, який знає ті краї. Наполеон присвоює Нантейлю титул графа, який мав його дід Дадіверін. Видає сундук срібла на подорож і супровідні документи. Паралельно Бонапарт відправляє в Україну до генерала бойового офіцера віконта Лефевра.
В ході розмови письменник коротко зупинився і на  своїх детективних романах, що вийшли друком під псевдонімом Борис Крамер, розповів як народжувалися детективні історії, звідки приходять ідеї для творчості. Поділився своїми творчими планами, роздумами про літературу, читання, видавничу справу, зупинився на цікавих фактах нашої історії.
Літературним редактором і першим читачем нових книг автора є його дружина Марія Добрянська, в минулому журналістка, яка в усьому  підтримує  чоловіка, є першою читачкою і критиком.
Музичне вітання було  від  талановитих співачок у складі Ірини Паливоди та Іванни Сем’янів із с. Глибоке.
Зустріч видалася надзвичайно цікавою і дружньою, пройшла в  затишній, гармонійній, творчій атмосфері.
Організували зустріч працівники Публічної бібліотеки імені Михайла Яцківа Богородчанської селищної ради. 

Всі зображення до публікації ГОДИНА ІСТОРИЧНОГО РОМАНУ З ПИСЬМЕННИКОМ ВАСИЛЕМ ДОБРЯНСЬКИМ
Категорія: Духовна криниця | Переглядів: 596 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/5