Головна » Події » ПРОЄКТ "ЛІТЕРАТУРНА ПАМ'ЯТЬ"
07:07
ПРОЄКТ "ЛІТЕРАТУРНА ПАМ'ЯТЬ"
фото ПРОЄКТ

            Прийти до Стефаника
                 1871-2021

Зараз - найвища пора говорити про Стефаника Василя сина Семена.
Пора защодень заходити до його хати, якою є той літературний простір, що заповнений персонажами геніальних новел. А його новели - це такі молитви до Бога і до землі. Такі, наче старозавітні тексти з Біблії, де багато смутку, печалі, відчаю і віри в краще, яке могло би бути, але поки що нема.
Слова Стефаникових новел писані не чорнилом, а кров'ю його серця. Не кожному таке письмо піддається. Для цього треба мати також серце і душу. Розумом магії цих слів не завжди вхопити, бо його ще треба й мати. Тоді варто приймати Стефаникове письмо на віру, от як віримо в Бога. Ті слова і є божественністю великого таланту. Тут ще треба мати любов, без неї не осягнути Стефаникових образів. З любов'ю чомусь завжди дефіцит. Стефаник мав таку любов, яка удобрювалася ніжністю серця і мудрістю, що не осягнути з наскоку. Треба навчитися співпереживати героям новел подібно як персонажам давньогрецьких трагедій, щоб очиститись катарсисом, який передбачає і очищення від скверни несуттєвого і несправжнього.
Здогадуюся, що далеко не кожному дано увійти в непідроблений жах буття мужицьких душ, що населяють чистилище Стефаникових творів.
Не знаю, як влада на це дивиться, але цей рік 2021 належало б оголосити в області (чи й в Україні) роком Стефаника. Тут і 150-річчя народження 14 травня, і 85-та річниця смерті (грудень 1936). Як на мене, є чотири знакові письменники в Україні: Шевченко, Франко, Леся Українка, Стефаник. Далеко не все знаємо про всіх, але найменше про Стефаника. Настав час відкрити його всім, хто ще не встиг.
           Василь Бабій, лауреат обласної премії ім. В. Стефаника

Категорія: Події | Переглядів: 264 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1