Головна » Події » ТЕОДОР ДРАЙЗЕР - МАЙСТЕР РЕАЛІСТИСНОЇ ПРОЗИ
15:32
ТЕОДОР ДРАЙЗЕР - МАЙСТЕР РЕАЛІСТИСНОЇ ПРОЗИ
фото ТЕОДОР ДРАЙЗЕР - МАЙСТЕР РЕАЛІСТИСНОЇ ПРОЗИ

«Підбиваючи підсумок, що ж нам сказати про життя? Спокій, затишок, відпочинок? Вирішимо наполегливо боротися за ту рівновагу, котра, як ми знаємо, має настати, і – будемо ми боротися за неї чи ні – все одно настане час, коли сильний не зможе стати занадто сильним і слабкий занадто слабким? Або, можливо, переситившись тьмяною буденністю, скажемо: «Годі. Ми хочемо досягти цього або померти!» І помремо? Чи будемо жити?»
                                                                                    «Титан» Теодора Драйзера
Він був великим художником. Жоден американець його покоління не залишив такого міцного і прекрасного сліду в нашій національній словесності… Він був людиною величезної оригінальності, глибокої чуйності і непохитної хоробрості. Всім нам, хто пише, легше від того, що він жив, працював і сподівався.
                                      Генрі Менкен, американський критик і публіцист, 1945 р.
27 серпня виповнюється 150 років від дня народження американського письменника Теодора Драйзера  (1871-1945).
Американський письменник Теодор Драйзер був знаковою фігурою в свiтовiй культурі  на рубежi XIX і XX століть. Він володів незвичайною працездатністю, безстрашно змінював амплуа прозаїка на амплуа драматурга і поета, переходив від коротеньких оповідань до масштабних романів, випускав репортажі, писав есе, нариси, резонансні статті, критикував, досліджував, розмірковував, аналізував, підводив підсумки в автобіографіях і мемуарах.
Драйзер – письменник-реалiст.  Його мистецтво – мистецтво фактів та речей – будується на спогляданні за життям, яким воно є. Разом з тим Драйзер і тонкий письменник-психолог.
Т. Драйзер цікавився темою «американської мрії», досліджував анатомію і філософію успіху. Його романи містять реальні автобіографічні факти та події з життя його рідних сестер. Він вивчав природу мистецтва та роль митця в суспільстві, соціальні теорії.
Відкриваючи американцям Америку, Драйзер відкривав й самого себе. Майже всі романи в тій чи іншій мірі пов’язані з його особистим досвідом, його захопленням й шуканнями.
Вершиною творчості письменника став роман «Американська трагедія». «Це була виключно правдива історія про те, що життя робить з людиною і як людина безсила проти нього», – підкреслював письменник.
На відміну від своїх героїв Драйзер рано відкрив для себе світ справжніх цінностей і став одним з їх творцем. За словами Т. Вульфа, «він і донині залишається в мистецтві «непохитним велетнем реалізму».
До ювілейного дня народження письменника Публічна бібліотека ім. М.Яцківа підготувала віртуальну виставку-огляд «Теодор Драйзер - майстер реалістичної прози»

Категорія: Події | Переглядів: 266 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/5