Головна » Події » МАЙСТЕР ВІЧНОСТІ
11:45
МАЙСТЕР ВІЧНОСТІ
фото МАЙСТЕР ВІЧНОСТІ

Якби ви знали, яку снагу дає мені віра у мистецтво, віра в мої ідеї. ( Іван Кочерга)
На абонементі Публічної бібліотеки ім. М.Яцківа діє книжково-ілюстративна виставка «Майстер вічності»(до 140-річчя від дня народження Івана Кочерги (6.10.1881- 29.12.1952), видатного українського драматурга).
Його шедеври, як: «Алмазне жорно», «Марко в пеклі», «Свіччине весілля», «Майстри часу», «Ярослав Мудрий та інш. збагатили золотий фонд української літератури. Творча спадщина Івана Кочерги вміщує найрізноманітніші жанри, серед яких і віршовані трагедії, і водевілі, гротески й вистави, дитячі п’єси тощо.
Кожна його праця – це втілення майстерності, яка наповнена глибоким філософським змістом.
Завдяки творам Кочерги, написаним і згодом поставленим на рідній мові, що на початку ХХ століття було вкрай рідкісним явищем в умовах повальної русифікації, мільйони українців усвідомили, що вони не є «придатками» російського народу, як пропагувалося спочатку царською, а пізніше і радянською Росією.
Класик української драматургії відстоював українську мову як мову вільного і незалежного народу,він не боявся ні в творчості, ні в житті висловлюватися сміливо з найпринциповіших національних питань, при цьому в побуті залишаючись людиною скромною і навіть сором'язливою.
У п'єсах драматурга постає «новий» українець - національно свідомий, який любить свій народ і його історію, не претендує на чуже, але й не віддає своє, готовий з високо піднятою головою до останньої краплі крові боротися за свою землю, за свою батьківщину, за все те, що і є сенсом його життя. П'єси Кочерги мали приголомшливий успіх і досі є одними з «основних» в репертуарах провідних українських театрів: на них і сьогодні приходять сотні тисяч глядачів.
Запрошуємо до перегляду книжкової виставки.

Категорія: Події | Переглядів: 323 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1