Головна » Події » СОНЦЕ І СЛОВО ІВАНА ДРАЧА
15:04
СОНЦЕ І СЛОВО ІВАНА ДРАЧА
фото СОНЦЕ І СЛОВО ІВАНА ДРАЧА

Перо, мій скальпелю вогненний,
Ти мій жорстокий лиходій,
Мій дикий поклик цілоденний,
Первоцвіт мій, перволюб мій».
Ці слова належать найвидатнішому сучасному українському поету Івану Федоровичу Драчу, якому б  17 жовтня  виповнилося б 85 років. 
Поет, драматург, есеїст, кіносценарист, перекладач і критик, який пройшов крізь феєричний злет шістдесятих, лауреат Шевченківської премії і Державної премії СРСР, кавалер ордену князя Ярослава Мудрого V ступеня і Герой України,  Іван Драч  став знаковою постаттю на зоряному небосхилі видатних діячів України.
У літературі доби «шістдесятників» його поезія  наробила чимало галасу. За три десятиріччя літературної діяльності він видав кільканадцять збірок поезій, серед яких: «Соняшник»(1962), «Протуберанці серця»(1965), «Балади буднів» (1967), «До джерел»(1972), «Корінь і крона» (1974), «Київське небо» (1976), «Шабля і хустина»(1981), «Теліжинці»(1985), «Чорнобильська мадонна»(1987), «Храм серця»(1988),«документальна драма «Гора»(1997),«Сізіфів меч: вірші дев’яностих»(1999), «Анатомія блискавки» (2002).
Його твори виходили багатьма мовами світу. Адже  творчість Івана Федоровича – це постійний пошук, постійне новаторство:
«Художнику немає скутих норм.
Він - норма сам, він сам в своєму стилі…»
У кінематографі саме за сценаріями Драча було створено низку справді культових фільмів – «Пропала грамота», «Криниця для спраглих», «Камінний хрест».
У читальному залі Публічної бібліотеки ім.М.Яцківа діє книжково-ілюстративна ювілейна виставка «Згорає серпень золотим крилом». В експозиції представлені видання, що розкривають багатогранну творчість ювіляра – збірки поетичних творів та кіноповістей, переклади, статті та передмови. 
Творчість Івана Драча перейнята світлом і сонцем. Це відлуння давніх українських міфів,тож запрошуємо всіх поціновувачів поезії до перегляду книжкової виставки.
Жити. Творити. Світ берегти.
Світити людині на цілі світи.
Холонуть зірки. Але чуйно і зірко
Лиш ти не холонь-бо, людинонько-зірко!
                       Іван Драч «Ода совісті»

Всі зображення до публікації СОНЦЕ І СЛОВО ІВАНА ДРАЧА
Категорія: Події | Переглядів: 287 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/2