Головна » Події » ЧАС І ДОСІ НЕ ЗАГОЇВ РАНУ - ЦЕЙ ОДВІЧНИЙ БІЛЬ АФГАНІСТАНУ
15:51
ЧАС І ДОСІ НЕ ЗАГОЇВ РАНУ - ЦЕЙ ОДВІЧНИЙ БІЛЬ АФГАНІСТАНУ
фото ЧАС І ДОСІ НЕ ЗАГОЇВ РАНУ - ЦЕЙ ОДВІЧНИЙ БІЛЬ АФГАНІСТАНУ

15 лютого кожного року ми відзначаємо День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, зокрема в Афганістані. Його ще називають скорботним Днем Пам'яті воїнів-афганців.
Неоголошена афганська війна, яка тривала 9 років 1 місяць і 19 днів, глибоко врізалася в народну пам'ять. Чорним смерчем пронеслася над просторами України, зачепила переважно  прості родини робітників і селян, які віддали своїх, часто єдиних, синів до армії, не відаючи, через яке пекло їм доведеться пройти.
Війна забрала більше трьох тисяч солдат, близько 10 тисяч було поранено, майже в кожного забрано здоров'я.
15 лютого у Богородчанах біля пам’ятника воїнам-афганцям відбулося пам’ятне віче «Час і досі не загоїв рану – цей одвічний біль Афганістану».
Віче розпочалося з поминальної панахиди за загиблими, яку відправив священик УГКЦ Івана Богослова о. Іван Мачкодера.
Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. 
Звучали патріотичні пісні у виконанні Володимира Канюка та народного аматорського чоловічого квартету  з Підгір’я (керівник Іван Попадюк).
Голова районної організації спілки ветеранів Афганістану Михайло Головчук у своєму виступі закликав пам’ятати учасників війни в Афганістані, які не дожили до цього дня та подякував усім присутнім.
Усього участь в бойових діях на території Демократичної Республіки Афганістан з Богородчанського району взяло 135 чоловік. З них не повернулося з війни живими двоє – двадцятирічні юнаки Іван Дерин (загинув 13 травня 1981 року) та Богдан Яцків (загинув 26 серпня 1987 року). Передчасно пішли з життя з часу Афганської війни 43 воїни-афганці.
З Івано-Франківської області в Афганській війні взяло участь близько 3,5 тисяч чоловік, з них загинуло – 84 та один пропав безвісті.
Схилімо голови перед світлою пам'яттю полеглих, вшановуючи тих, кому довелося воювати в чужих країнах.

Всі зображення до публікації ЧАС І ДОСІ НЕ ЗАГОЇВ РАНУ - ЦЕЙ ОДВІЧНИЙ БІЛЬ АФГАНІСТАНУ
Категорія: Події | Переглядів: 308 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/2