Головна » Події » ТВЕРДИЙ І НЕЗЛАМНИЙ БУВ ЙОГО ДУХ
11:41
ТВЕРДИЙ І НЕЗЛАМНИЙ БУВ ЙОГО ДУХ
фото ТВЕРДИЙ І НЕЗЛАМНИЙ БУВ ЙОГО ДУХ

Моліться, працюйте і боріться за збереження християнської душі кожної людини українського роду і за весь український нарід і просіть Всемогучого Бога, щоб Він допоміг нам завершити нашу тугу за єдністю і наші змагання за церковне з’єдинення  у здвигненні Патріярхату Української Церкви!                               Патріарх Йосип Сліпий                               
Ім’я Йосифа Сліпого (справжнє прізвище Коберницький-Дичковський; 1892-1984) відоме як в Україні, так і далеко за її межами. Провідник Греко-католицької церкви, верховний архієпископ Львівський і митрополит Галицький, кардинал, визначний церковний і науковий діяч був людиною трагічної долі. Репресований  радянською владою, протягом 18 років Йосиф Сліпий поневірявся по тюрмах і таборах, проте не скорився, не зрікся віри, і його слова про головне лихо українців – брак єдності – і сьогодні звучать дуже актуально: «Внутрішні непорозуміння і дух незгоди – це одна з найголовніших причин нашого упадку…Тому провідною думкою є за всяку ціну втримати єдність…».
Йосип Сліпий належав до тої формації священиків, які щоденно складали перед Господом іспит совісті.  Для нього було важливо залишити для наступних поколінь добрий спадок. 
Із характером, харизматичний, різкий у висловлюваннях, простий і відкритий у спілкуванні, але з тими, кому довіряв. Так говорили про митрополита Йосифа Сліпого. Його називали «диваком» і не сприймали серйозно його ідеї після повернення до Риму, коли просив Ватикан надати патріархат УГКЦ, коли почав будівництво собору Святої Софії у Римі, Українського католицького університету, старався об’єднати українську діаспору. А ще казали, що він «здитинів», бо видавав богословські та історичні книжки українською мовою великими тиражами, місця для збереження яких бракувало, але митрополит говорив, що це «піде» в Україну. Бо вірив, що такий час повернення буде.
У читальному залі діє книжкова виставка «Твердий і незламний був його дух» (до 130-річчя від дня народження видатного релігійного та громадського діяча України, Патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого). Видання висвітлюють титанічну працю Йосифа Сліпого на ниві служіння рідній йому церкві, характеризують його багатогранну педагогічну та наукову діяльність.
 

Категорія: Події | Переглядів: 214 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1