Головна » Події » ФУНДАТОР УКРАЇНСЬКОГО ТЕАТРУ
11:27
ФУНДАТОР УКРАЇНСЬКОГО ТЕАТРУ
фото ФУНДАТОР УКРАЇНСЬКОГО ТЕАТРУ

Силу нації не можуть вбити ніякі декрети
                               Лесь Курбас
Його велич у тому, що він один за 15 років виконав роботу, яку в інших культурних народів довершують кілька генерацій режисерів
   Юрій Лавріненко, український літературознавець
Лесь Курбас – видатний український режисер-реформатор, актор, теоретик театру, драматург, публіцист, перекладач.
Народився Олександр-Зенон Степанович Курбас 25 лютого 1887 р. у містечку Самбір у родині акторів галицького театру Степана та Ванди Курбасів (за сценою Яновичі). 
Навчався у Тернопільській гімназії, у Віденському та Львівському університетах. Тому цілком природно, що Лесь увібрав у себе все те, що могла дати йому європейська культура.
В 1916 році він вступає до демократичного театру Садовського в Києві. Лесь Курбас був засновником спочатку політичного (1922–1926), а потім і філософського (1926–1933) театру в Україні. У виставах свого філософського театру «Березіль» Курбас малює всесвіт, де головним стає особлива довіра до життя людини у всіх його суперечностях.
У 1924–1925 роках Лесь Курбас здійснює спроби опанувати специфіку кінотворчості. Його запросили до Одеської кінофабрики для постановки фільмів «Шведський сірник», «Вендета», «Пригоди Мак-Дональда», «Арсенальці».
Лесь Курбас посів вагоме місце в сузір’ї розстріляного відродження. Високоосвічений та різноплановий діяч справив неперевершений вплив на Павла Тичину, Миколу Хвильового, Олександра Довженка. Окрім того, заклав основи вітчизняної акторської і режисерської школи, сказав вагоме слово в кінематографі, відкрив світові видатного драматурга Миколу Куліша, великих акторів – Амвросія Бучму, Мар'яна Крушельницького, Валентину Чистякову, Дмитра Мілютенка, Йосипа Гірняка, Наталію Ужвій.
Жив із кулею в серці. Вона застрягла, коли Курбас стрілявся, щоб покінчити життя через нерозділене кохання до актриси Катерини Рубчакової. У Львові хірург врятував митця, але кулю дістати не зміг. Був одружений з акторкою Валентиною Чистяковою. 
Режисер знав вісім мов та займався літературними перекладами, але при цьому не вивчив російської.
Багато чого з творчих пошуків Курбаса не розумілося широкими масами глядачів. Це стосується і його вистави «Маклена Граса», яка досягає справжньої філософської глибини. Але незважаючи на несприятливу для творчості атмосферу нерозуміння, недоброзичливості, Лесь Курбас не занепадав духом, він до останньої можливості вів боротьбу з поширеними у той час тенденціями спрощенства, вульгаризації мистецтва.
Можливо, саме тому, що режисер не поступився своїми переконаннями, його було  обмовлено і заарештовано 26 грудня 1933 і  відправлено етапом до Харкова. 9 квітня 1934 р. було засуджено до 5 років ВТТ і вислано на будівництво Біломорсько-Балтійського каналу, на Медвежу Гору, потім - на Соловки. 9 жовтня 1937 Лесь Курбас був  засуджений до страти. 3 листопада 1937 року був  розстріляний в урочищі Сандармох, а 1957 року посмертно реабілітований.

На абонементі Публічної бібліотеки ім. М.Яцківа діє книжкова виставка "Лесь Курбас - актор, театральний режисер, лідер української нації"(до 130-річчя від дня народження). Запрошуємо до вдумливого перегляду!

Категорія: Події | Переглядів: 211 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1