Головна » Події » ПИСАНКА- СИМВОЛ УКРАЇНИ
12:11
ПИСАНКА- СИМВОЛ УКРАЇНИ
фото ПИСАНКА- СИМВОЛ УКРАЇНИ

Писанка – символ народженого світу, життєвої сили. На ній виводяться барвисті завиточки, що мають спрямувати цю силу на розвій землі, на щастя тому, кому дарується писанка, на любов.
Варені в цибулинні яйця, що мають красивий червонястий колір, на якому, власне, і «записуються» в символах всі магічні побажання. Таке яйце має цілющу силу і довго зберігається. Великодньою писанкою колись зцілювали дітей при недугах, вони служать живим оберегом дому.
В читальному залі Публічної бібліотеки ім. М.Яцківа  діє книжково-ілюстративна виставка «Писанка – символ України». На виставці представлені книги, які   розкривають звичаї, традиції Великодніх свят та таємниці писанкарства, оригінальний орнамент писанок, який чарує своєю вишуканістю, мініатюрністю та гармонією колориту.  Нині писанкарство  набуває колишнього розмаху. Відроджуються забуті техніки, з’являються нові майстри. Українці, відчувши животворний подих відродження національних традицій, почали вкладати у ці маленькі високомистецькі витвори свої уявлення про весняне пробудження, про невмирущість вічно живого духу нашого народу. Привертають увагу фундаментальна праця Олекси Воропая "Звичаї нашого народу", монографічне дослідження Олексія Соломченка „Писанки українських Карпат”, Оксани Шевчук ""Великодня веселка", альбом „Подаруй ми писаночку”. Зацікавить читачів і видання про унікальний Музей Писанки у Коломиї.
Збереглося багато звичаїв та обрядів, котрих дотримуються й нині. Вдосвіта люди несуть до церкви для освячення великодні кошики, в яких обов'язково має бути паска, сіль, хрін, ковбаса, сало, і, звичайно ж, крашанки та писанки.
Щиро вітаємо усіх користувачів бібліотеки зі святом Христового Воскресіння і запрошуємо  до перегляду виставки. Нехай велич Великодніх свят наповнить життя щастям і радістю, вірою в Боже благословення, успіхами в усіх задумах і справах. Мирного неба, міцного здоров’я, добра, любові.
Христос Воскрес! Воістину Воскрес!
 

Категорія: Події | Переглядів: 191 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1