Головна » Події » БІБЛІОВІТРИНА ЛІТЕРАТУРНА
14:41
БІБЛІОВІТРИНА ЛІТЕРАТУРНА
фото БІБЛІОВІТРИНА ЛІТЕРАТУРНА

Чумарна М. Я є Україна. Світоглядний всесвіт українців/М.Чумарна. – Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2021. – 304 с.
«Пізнай себе самого» – ця велична заповідь предків застережливо пильнувала нас упродовж тисячоліть.
Вороги навчили нас роз’єднуватись: по горизонталі історії розпинають Україну, ділячи її на язичницьку, християнську, московську, радянську. Пам'ять предків занедбана через невідання своїх коренів: ми звикли «економити» на власній історії, обрубавши безпечно її коріння на глибині Кивської держави. Туди дорога менш-більш протоптана для нас і позначена дороговказами чужинців. Глибше "німець", за визначенням Шевченка, не дав дозволу заглядати. то нам, нинішнім, так зручніше.
Але тепер Московія намагається обрубати уже вершечок нашої історії, зазіхаючи і на Русь, і на Київ, намагаючись стерти з лиця землі навіть їм’я наше – Русь-Україна.
Тепер це невігластво, ця забудькуватість оголились війною: ворог б'є нас саме по слабкому місцю, відбираючи історію, мову, землю. Йому, виявляється, потрібне саме те, чого ми так легковажно зрікались.
Україна – це родова сукупність душ, що створили єдине опікунче сонце над нашою землею. Вона не існує окремо від нас лише як територія. Вона – в кожному з нас. І якщо кожен скаже собі з повною вірою й доварою: «Я є Україна!» – то ніхто не зламає цього моноліту.
У цій книзі робиться спроба бодай доторкнутися до тайн прадавнього світогляду наших попередників у найважливіших формах його відображення: у способі повсякденного життя, в казках, обрядових та календарних піснях, в орнаментиці писанок, вишивки та розпису. Авторка розглядає скарби народної культури не як архаїчний спадок, а як генетичне джерело духовної пам'яті і сили для наступних поколінь.

Категорія: Події | Переглядів: 168 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1