Головна » Події » ПОЕТ, УЧЕНИЙ, БОРЕЦЬ
13:49
ПОЕТ, УЧЕНИЙ, БОРЕЦЬ
фото ПОЕТ, УЧЕНИЙ, БОРЕЦЬ

Ольжич – це постать, особистість, жива людина, з тих небагатьох живих для нас людей, що їхня фізична смерть не перешкоджає їм жити далі.
                                          Євген Маланюк
Олег Ольжич – велична постать в українському громадсько-політичному житті, в українській поезії, в українській науці. Видатний археолог із європейським ім’ям, він володів дев’ятьма мовами, а його дослідження не втратили сенсу і понині. Видатний поет – він сказав нове слово в українській літературі. Видатний діяч Організації українських націоналістів – він був дійовою особою в побудові української держави в умовах нацистської окупації території України.
Справжнє прізвище – Олег Кандиба. Народився 8 липня 1907 року на Житомирщині у сім’ї поета та письменника Олександра Олеся (Кандиби). Середню освіту почав  здобувати у Пущі-Водиці під Києвом, а завершував на еміграції у Празі. Закінчив Карлів університет у Празі у 1929 році. Став відомим вченим-археологом, брав участь у кількох археологічних розкопках на Балканах. Був запрошений читати лекції з археології у Гарвардський університет(США), де 1938 року заснував Український науковий інститут, але йому судилася інша доля. Після заснування в 1929 році ОУН він обирає шлях професійного революціонера, очолює в Центральному проводі культурний сектор, а згодом стає заступником голови проводу ОУН. У 1944 році був схоплений гестапівцями у Львові і закатований у  концтаборі Заксенхаузен  в ніч з 9 на 10 червня 1944 року.
О.Ольжич – автор двох прижиттєвих збірок «Рінь»(1935) та «Вежі»(1940). Третя, посмертна, збірка «Підзамчя» вийшла в 1946 році. 
Писав цікаву прозу і пристрасну публіцистику. Його лірика – це сповідь воїна, відкритого й чесного в бою, який чітко усвідомлює, що тільки ціною власного життя прокладається шлях до свободи. Його творчість завжди була невідривною від його трагічно обірваного, ще досить молодого життя, відданого Україні.
На абонемені бібліотеки діє книжково-ілюстративна виставка "Поет, учений, борець", присвячена 115-річчю від дня народження Олега Ольжича. 
Тож, запрошуємо до вдумливого перегляду!
 

Категорія: Події | Переглядів: 167 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1