Головна » » БІБЛІОВІТРИНА ЛІТЕРАТУРНА
11:46
БІБЛІОВІТРИНА ЛІТЕРАТУРНА
фото БІБЛІОВІТРИНА ЛІТЕРАТУРНА

Качковський Л. Пісня про Довбуша[роман]/Л.Качковський. – Київ: Український пріоритет, 2021. – 232 с. 
"Поглянь на край той: хто був недавно князем і владикою тих гір, орлом того повітря, оленем тих борів? Довбуш! Перед ким тремтіли смілі і сильні, корилися горді? Перед Довбушем! На кого надіялися слабі, бідні й пригноблені? На Довбуша! Хто був красою наших гір, начальником легінів? Довбуш!"
                                                                          І.Франко  
До цього часу чи не найяскравішою постаттю героїчного минулого українського народу є прославлений герой, ватажок повстанців-опришків у Карпатах Олекса Довбуш. Все життя Довбуша, проведене в чудових чарівних Карпатах, сповнене безстрашною боротьбою і відважними виступами в інтересах свого народу.
«Піснею про Довбуша» назвав свою книгу український письменник Лесь Качковський. Очевидно, тому що й доля українського Робін Гуда була величною і сумовитою, як гуцульська пісня. Легендарний ватаг був постаттю романтичною і трагічною водночас. Адже, на відміну від своїх братчиків, розумів, що єдиним справжнім скарбом в Чорногорі є гуцульська воля. Її й заповідав своїм краянам. Та, щоб це зрозуміти, треба серце мати Олексине: цілого світу не злякатися. А не боялися тільки одного –  Дзвінку обзивати і смерть Довбушеву на неї класти. А поміж людей зосталася лишень мрія про Довбушеві скарби та ще пісня, людьми – не Довбушем і Дзвінкою – по-своєму співана.
Запрошуємо до вдумливого читання!

Переглядів: 151 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/2