Головна » Події » ЗУНР: БОРОТЬБА ЗА ДЕРЖАВНІСТЬ
12:19
ЗУНР: БОРОТЬБА ЗА ДЕРЖАВНІСТЬ
фото ЗУНР: БОРОТЬБА ЗА ДЕРЖАВНІСТЬ

1 листопада 1918 року після шести століть іноземного поневолення західноукраїнських земель, виникла національна українська держава, яка на основі Тимчасової Конституції стала іменувати себе Західноукраїнською Народною Республікою.
1 листопада 1918 року на стародавній ратуші Львова вперше замайорів Національний жовто-блакитний стяг. 21 листопада останні українські підрозділи покинули місто. Між цими двома датами проліг короткий відрізок часу – короткий, але насичений змістом і подіями Великого Зриву народу за свою свободу.
Світлі постаті героїв, старшин і стрільців, які ціною свого життя обороняли західні кордони української землі, стали бойовим прикладом, вояцькою гордістю та джерелом національної традиції для майбутніх поколінь української нації.
До 104-річниці ЗУНРу в читальному залі діє книково-ілюстративна виставка «ЗУНР: боротьба за державність», яка знайомить з основними аспектами минулого ЗУНРу, а також з перебігом подій Листопадового зриву на теренах нашого краю.
Пропонуємо переглянути видання, експоновані на книжково-ілюстративній виставці: „Західно-Українська Народна Республіка. 1918-1923. Документи і матеріали у 5-ти томах", „Західно-Українська Народна Республіка. 1918-1923. Ілюстрована історія", В. Великочий „Джерела до вивчення державного будівництва в ЗУНР", П. Арсенич „Станіславів - столиця ЗУНР", П. Мірчук „Перший листопад", М. Бажанський „Відновлення Української Держави 1918 року", книги, які  на основі документальних і архівних джерел розкривають життя і діяльність видатних громадсько-політичних діячів Західно-Української Народної Республіки: Євгена Петрушевича, Левка Бачинського, Дмитра Вітовського, Костя Левицького, Івана Макуха, Івана Мирона.
За сприяння голови обласної ради Олександра Сича нещодавно книжковий фонд бібліотеки поповнився унікальним науковим, енциклопедичним 4-х томним виданням про історію Західно-Української Народної Республіки.
Тож, запрошуємо до вдумливого перегляду!
 

Всі зображення до публікації ЗУНР: БОРОТЬБА ЗА ДЕРЖАВНІСТЬ
Категорія: Події | Переглядів: 125 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/2