Головна » » ЛИХА КОСА ГОЛОДОМОРУ: 1932-1933
19:19
ЛИХА КОСА ГОЛОДОМОРУ: 1932-1933
фото ЛИХА КОСА ГОЛОДОМОРУ: 1932-1933

25 листопада в читальному залі пройшла година-спомин " Лиха коса Голодомору: 1932-1933"( до Дня пам’яті жертв Голодомору та політичних репресій (в Україні щорічно відзначається в четверту суботу листопада).
Своїми роздумами про трагічну сторінку нашої історії поділився письменник Василь Бабій.
У світі не зафіксовано такого голоду, як той, що випав на долю народу найродючішої і найблагодатнішої землі. Наша країна була житницею не лише континенту, а й усього світу. Небачений голод забрав у могили мільйони людей (від 3 до 12). Це була людоморська війна тоталітарної системи проти українського народу. Війна задля того, щоб підірвати коріння волелюбної нації, винищити цілий етнос, витруїти в серцях людяність, а натомість посіяти жорстокість і духовну неміч.
Проблема Голодомору знайшла широке висвітлення у дослідженнях українських і зарубіжних науковців. У виданнях, які представлені на виставці, публікується велика кількість матеріалів, що переконливо розкривають причини, перебіг, масштаби та наслідки цієї страшної події, яка забрала мільйони життів безвинних людей, – зазначила провідний бібліотекар Любов Цинюк, презентуючи книжково-ілюстративну виставку-реквієм «Свіча пам’яті. Україна в пеклі Голодоморів»
Архівні документи, фотографії проливають світло на причини, механізм і наслідки штучного голоду в Україні. Свідчення очевидців дозволяють отримати унікальні дані, вони роблять історію об’єктивною, показують історію окремих людей, родин, українських сіл.
Заслуговують уваги книги «Жнива Скорботи» Роберта Конквеста, який ще у ті роки не захотів брехати і сказав світові про те страшне винищення; В.Борисенко «Свіча пам’яті»; В.Улянича «Терор голодом і повстанська боротьба проти геноциду українців у 1921-1933 роках»; книга-меморіал «Голод 33»; книга «Моєї пам’яті печаль», приурочена до 75-х роковин Голодомору в Україні, збірники «Голод 1932-1933р.р. на Україні: очима істориків, мовою документів», «Лиха коса Голодомору: 1932-1933» та інші.
На виставці представлені і художні твори відомих українських письменників В.Барки "Жовтий князь", У.Самчука "Марія", Т.Осьмачки «Ротонда душегубців», Ю.Бедзика «Гіпсова лялька» та інших.
Світла пам'ять кожному, хто став безневинною жертвою небаченого світом тяжкого злодіяння в Україні – масового знищення людини людиною, назва котрому – Голодомор!
Схилімо низько голови,  вшануймо пам'ять жертв Голодомору та політичних репресій щирою молитвою, хвилиною мовчання і запалюванням поминальних свічок.

Всі зображення до публікації ЛИХА КОСА ГОЛОДОМОРУ: 1932-1933
Переглядів: 211 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/2