Головна » Події » ПРОЄКТ "МУДРІ ЛЮДИ"
14:37
ПРОЄКТ "МУДРІ ЛЮДИ"
фото ПРОЄКТ

Защораз, коли минаю Саджаву по дорозі на роботу до Хмелівської школи, нагадую собі ім'я Богдана Середюка, Бо це його родинне село, яке свого часу не оминули Олекса Довбуш та Іван Вагилевич. А через сто років історики згадуватимуть ім'я і Богдана Середюка. І писатимуть: жив, вчився і багато чого добився. Дуже любив шкіру і тому працював на Івано-Франківському шкіряному підприємстві. А далі втямив, що фах інженера-електрика йому в житті більше стане в нагоді (невже знав, що світло вимикатимуть на початку 90-х років і наприкінці 2022 p.?). І знання електрики дозволить йому легко користуватися парафіновою свічкою. Це – жарт, бо Середюк Богдан завжди добродушно усміхнений чоловік із добрим серцем. Оминемо його навчання в Москві, щоб вже нині згоріла, як у Лєрмонтова «...Москва спаленная пожаром».
Не знаю, коли Богдан Іванович відчув в собі Божий дар організаторських задатків, але врешті він став головою обласної організації Товариства винахідників і раціоналізаторів України.
Про його раціоналізаторські проєкти можна писати грубий том. Що він і зробив, аж у 3-х книгах і то все про умільців нашого краю. Він наче підняв на поверхню життєвого океану цілий айсберг імен людей, які мислять і творять раціонально і винахідливо. І цим покращують вигідно людське буття.
Та хто б його, Богдана Середюка на цьому зупинив. Він окрім згаданого ще й специфічний краєзнавець і творець віршованих творів. І хоч мислить раціо, не цурається поетики, яка піднімає людину над буденністю. Ось взірець його віршованого слова із моїм домисленням, де раціо не багато, але є добрий жарт про творчість непересічної людини.
Гроші, честь – оцим будь-хто
Сам розпорядиться –
Лише вино – таке добро,
Що – почнеш двоїтись.
Б.Середюк
Були б гроші, 
Чесні і хороші.
З грішми будь-хто милий
Молодим жінкам і сивим.
Ти налий собі і їм вина. 
Буде п'яна – то твоя вина 
Та нехай у кишені подвоїться.
Хто із нас жінок боїться? 
Хто боїться – не женіться
І за грішми не женіться. 
Це пізнав із творчих мук 
Саджавецький, мудрий Середюк!
        Василь Бабій, член НСПУ

Категорія: Події | Переглядів: 134 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1