Головна » Події » ПРОЄКТ "КРАЄЗНАВСТВО"
08:15
ПРОЄКТ "КРАЄЗНАВСТВО"
фото ПРОЄКТ

                                 Юліан Целевич
Знімаю капелюха перед пам'яттю і постаттю цього видатного чоловіка –  Юліана Целевича. Дивно – Ю.Ц. майже Юлій Цезар. Так, Юліан Целевич – імператор слова, втіленого в «Просвіту». Наукове Товариство ім.Т.Шевченка, в історію краю і України, в учительську працю.
Ця скромна листівка лише подразник для тих, хто захоче пізнати життя і діяльність цього чоловіка глибше і обширніше.
Його біографія в основному розміщена на кількох географічних координатах. Це його родиме село Павелче, нині Павлівка. Львів, де проходила основна наукова і громадська праця Ю.Целевича. Відень – столиця Австро-Угорщини, де в університеті він провів свої активні студентські роки.
Станіславів. Тут Юліан Целевич знайшов себе як професор гімназії і зажив непідробно зацікавленої уваги гімназистів.
Далі були Монастирчани, до яких він їздив через Богородчани і де він знайшов свою долю і тут одружився. І була ще Манява, село, де в лісі розмістився відомий Скит Манявський. Він, Юліан Целевич, один із перших занурився в таємничо-загадкову історію цього чоловічого монастиря і видав її книжкою.
...1843 рік – час народження Ю.Целевича. Бог забирає не¬вдовзі М.Шашкевича і на його місце посилає продовжувача української культури, громадського діяча Ю.Целевича. Святе місце порожнім не буває. Не думаю, що він відчував   недовгу тривалість свого земного буття, але працював так, наче знав про це і намагався побільше встигнути, багато зробити, осягнути теми найближчої йому історії. Після чи поруч із історією Скита стоїть осібно героїчне минуле, в якому опришки, Олекси Довбуша і знову опришки – чорні хлопці Карпат.
Своєю одержимістю і подвижництвом Юліан Целевич заслужив більше від, дуже часто, байдужих до знань нащадків. Його творча спадщина бажає ширшого пізнання і висвітлення. Маємо бути вдячними Ю.Целевичу за те, що непросто був на землі, а став її сіллю, без якої не буде справжнього стану приготовленої ним духовної їжі.
150 річчя від дня народження Юліана Целевича – прекрасна нагода для гідного пошанування.                                                  Василь Бабій, член НСПУ                 

Категорія: Події | Переглядів: 102 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1